Ana Sayfa / Girişimci / Kurumsallaşmak İçin Doğru Danışman Neden Önemlidir?

Kurumsallaşmak İçin Doğru Danışman Neden Önemlidir?

nevzat-erdag-304Hızla değişen rekabetçi bir dünyada girişimcimiz daha zeki, daha akıllı, daha yetenekli, daha başarılı, daha farklı olmalıdır. Şirketine yatırım yapmalı, potansiyelini arttırmalı planlı başarıya odaklanmalıdır. Kendimizi ve şirketimizi sürekli güncellemeli, geliştirmeli ve kıymetlendirmeliyiz. Bunun için şirketlerimizde kurumsallaşmayı önemsemeliyiz.

Kurumsallaşmanın birçok tanımı yapılmasına rağmen genel kabul görmüş benimde benimsediğim tanımı; bir işletmenin, faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturması olarak tanımlanabilir. Bunun temel amacı; firmanın patron, yönetici, kritik personel gibi, kişilerden bağımsız hale gelmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıdır. Bu, işletmenin önemli noktalarında insanın olmayacağı değil, fakat onlar olmadığında aksama yaşanmadan her şeyin kaldığı yerden devam edebilmesi anlamına gelir.

Kurumsallaşma, reorganizasyon süreci yöneticiler ve çalışanlar için bir belirsizlik sürecidir. Kimisi bunu iktidar mücadelesinin bir şekli olarak, kimisi kendilerini işten çıkartmanın bir gerekçesi olarak algılar veya reorganizasyon sonucu güçleneceğini düşündüğü kişiye yakın olmaya çalışır.

Reorganizasyon mağduru şirketler, hastalığı doğru teşhis edilemediği için bir sürü yanlış tedavi uygulanmış ve bırakın sağlığına kavuşmayı sağlığı daha da bozulmuş hastalara benzerler.

Kurumsallaşma sürecine girip reorganizasyon yapan şirketlerin yöneticilerinin veya sahiplerinin çoğunlukla kendileri dışında her şeyi değiştirip bir türlü şirketlerini değiştirmemeleri kurumsallaşma çalışmalarının başarısızlık sebebidir.

Peki, doğru kurumsallaşma reorganizasyonu için ne yapılmalı?

  1. Mevcut durum şirket kültürünün başka bir deyişle şirketi oluşturan kişilerin ortak duygu, düşünce ve davranış tarzı çok iyi analiz edilmelidir.
  2. Kurumsallaşma, reorganizasyonu ile varılmak istenilen durum tam ve doğru tarif edilmelidir.
  3. Kurumsallaşma, reorganizasyonuna başlamadan makul bir yol haritası çizilmelidir.
  4. Organizasyonda ve rollerde yapılacak değişiklikler bu çerçevede belirlenmelidir.
  5. Rollere uygun oyuncular görevlendirilmelidir.
  6. Yeni kültüre uygun yönetim tarzı sergilenmelidir.
  7. Güçlü ve doğru danışmanlarla çalışılmalıdır.

Doğru Danışman Kimdir?

Danışman, fikri ve bilgisi olduğu konuda kendisine akıl sorulan kişidir. Danışman; işletmenizdeki soru veya sorun üzerinden analiz yapar, topladığı bilgilerin sentezini oluşturur, bu bilgileri gerekli teoriler ve belgeler ile destekler ve çözüm üretir. Üretilen çözümlerin seçiminde firma sahibine veya üst yönetici grubuna yol gösterir. Talep edilirse, çözümün uygulanma aşamasında da danışmanlık yapabilir.

Danışmanın size doğruyu gösteren ve istediğiniz sonuca ulaşmanıza yardımcı olandır dedik. Dolayısıyla ne kadar dinlerseniz o kadar fayda elde etme şansınız fazla olur. Danışmanların kendi uygun gördükleri yöntemleri vardır.  Sizden beklenen bu yöntemleri iyi dinlemeniz ve algılamanızdır. Sonuç olarak şirket sizindir ve uygulama kararını verecek olan gene siz olacaksınız.

Danışmanlar diğer uyguladıkları projelerden elde ettikleri deneyimleri sizin şirket kültürünüzü de göz önüne alarak işletmenize aktarır şirketinizin ivme kazanmasına, gereksiz kayıplar yaşamamasına ve hata yapmamasına neden olur.

Danışmanın sonuç alabilmesi için üst yönetim olarak desteklediğinizi ekibinize göstermeniz gerekmekte ve danışmanların ihtiyaç duydukları bilgilere erişmelerine olanak sağlamalısınız.

Güçlü danışmanları yoksa iş adamları başarı, iktidar sarhoşu olabilirler. İktidar, güç oyununun sinsi tuzaklarına düşebilirler. Trafikte şoförün bir anlık yanlış değerlendirmesi nasıl büyük bir faciaya neden olabilirse iş adamının bir anlık hatası da şirkete büyük zararlar verebilir.

İş adamının kişisel kör noktaları hızlı ve doğru karar vermelerini engelleyebilir. Şirket hiyerarşisi içinden birinin iş adamına hatalarını, yanlışlarını söylemesi mümkün değildir. İşte bunun için mutlaka iş adamı doğru danışmanla çalışmalıdır.

Bana göre iyi ve güçlü danışmanın özellikleri:

  1. Yenilikçi,
  2. Aktif,
  3. Ufuk açıcı,
  4. Harekete geçirici,
  5. Sonuç alıcı,
  6. Zeki,
  7. Güven verici, rehber ve yol gösterici,
  8. Sezgici, hızlı, atak ve çevik,
  9. Örnek veya rol modeli olabilen,
  10. Girişimci,
  11. Etkileyici,
  12. Masanın önünü de arkasını da gören,
  13. Değişim öncüsü,
  14. Zorlukların üstüne giden, Kararlı,
  15. Fırsatları gören,
  16. Şevk ve gayreti arttıran,
  17. Geliştirici ve kıymetlendirici olmalıdır.

Bunları sayfalar dolusu çoğaltabiliriz ama unutmamamız gereken önemli husus şirketlerde değişimleri harekete geçirmek zordur. Değişim, bir patronun veya yöneticinin yönetsel alışkanlığı veya bir büyük bilgisayarlaşma ya da yapılanma projesi olabilir. Danışmanlar değişimin gerçekleştirilmesinde katalizör rolü oynarlar. Onun için Amerika’da danışmanlara, değişim ajanı da denir. Danışman dışarıdan olduğu için ön yargısız, etki altından uzak, tarafsız ve bağımsızdır.

Bir şirketin gücünün ölçüsü; lider ve kadrosunun gücüdür.

Şirket; lider ve kadrosunun, ne yapacağına, neyi elde etmek için yapacağına, kiminle veya kimlerle, hangi şartlar altında, nasıl yapacağına ilişkin verdiği kararlarla güçlenir veya zayıflar.

Girişimciler, yöneticiler, şirket ya da işletme sahipleri biliniz ki, her işi her zaman daha ucuza yapanı bulabilirsiniz. Ancak, kaliteli ve doğru hizmeti yalnızca doğru danışman ve işin erbaplarından alabilirsiniz…

danisman

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Kurumların Vergisi Oranı Yüzde Yirmibeş

Bilindiği üzere, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32. maddesinin birinci fıkrasında (2023 yılı ve izleyen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir