Ana Sayfa / Kanunlar / İş Kanunu / Sorularla İş Akdinin Feshi

Sorularla İş Akdinin Feshi

nevzat-erdag-443-is-akdinin-feshi

İş akdinin feshi ile ilgili sizden gelen sorular ve cevapları:

SORU: Ben ücretli öğretmen olarak çalışıyordum. Ancak, 1 aralık 2014 te hastalık raporu aldım. 15 ocak 2015’e kadar riskli gebelik yüzünden 16 ocaktan itibarende doğum öncesi raporum başladı,ancak bu arada 22 aralık 2014’te işten çıkışım yapılmış ve bana haber verilmeden şimdi doğum parası alamayacağımı söylüyorlar. Çok mağdur oldum. Raporluyken işten çıkarılabilir miyim? böyle bir durumda ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz lütfen

CEVAP: Öncelikle işten çıkışınız 4857 sayılı iş kanunumuza ve 5510 sayılı sosyal sigortalar kanunumuza aykırı olarak yapılmıştır.

Şöyle ki; raporlu bir işçinin işten çıkartılabilmesi için en az 6 hafta sürekli raporlu olması ve bu sürenin üzerine çalıştığınız kurumdaki kıdem sürenize isabet eden ihbar süreniz de eklenerek bulunan süre kadar raporlu olmanız halinde çıkışınız yapılabilir. Kaldı ki, 1 aralık 2014 tarihinde raporlu olduğunuzu ve 22 aralık 2014 de işten çıkışınızın yapıldığını belirtmişsiniz. Yani 3 hafta rapor süresi sonunda işten çıkışınız yapılmış olup olması gereken en az 8 hafta beklenmeliydi. Burada ki hak kaybınızın telafisini ilgili kurumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının resmi talep soru ve şikayet hattı olan 170’i arayıp durumunuzu ileterek yapabilirsiniz.

SORU: Merhaba, elemanım rapor alıp tatile çıkmış. Face’de resimlerini koymuş. Bu durumda bir şey yapabilir miyim?

CEVAP: Yasa veya Yönetmelikte bu konuda bağlayıcı bir madde yoktur. Fakat raporun hasta olunmadığı halde alındığının tespit veya ispatı halinde bu 25. maddedeki haklı fesih unsuruna girebilir ve hasta olmadığı halde hastaymış gibi rapor alarak işvereni aldatan çalışanın hizmet akdi fesih edilebilir.

SORU: 2002 yılı şubat ayından itibaren kesintisiz ssklı olarak özel sektörde çalışmaktayım. Bugün itibariyle 3850 gün ödenmiş primim var,halen devam etmekte olduğum iş yerimde tam 10 yılım doldu ancak buradan ayrılmak istiyorum,kendi isteğimle ayrıldığım takdirde kıdem tazminatımı alamıyorum sanırım?

İkametimin olduğu şehirde devlet hastanesinden özel sorunlarım nedeniyle yüksek miktarda da anti depresan ilaçları kullanarak hayatıma devam ettiğimden psikiyatri bölümünden İŞ GÖREMEZLİK RAPORU alsam,bu raporu iş yerime sunarak ayrılsam,ihbar+kıdem tazminatımı alabilir miyim?

Böyle bir rapordan sonra ne kadar süre ssklı olarak çalışmamak gerekiyor,mevzuatta belirtilen bir süre var mıdır?
Hizmet yılımı doldurarak evde yaşımı beklemek suretiyle emekli olmak istesem ne zaman olabilirim, kaç yıl veya kaç gün ödenmiş primim olması gerekiyor?

Yardımlarınız ve desteğiniz için şimdiden çok teşekkürler

CEVAP: Kıdem tazminatı almanızın yolu işverenin işten çıkarması veya sizin haklı fesih yapmanız ayrıca 15 yıl 3600 gün uygulaması ile sgk dan alınan yazı ile kıdem alınabilir sağlık sebebi ile işçinin haklı fesih hakkı vardır fakat bu işten kaynaklanmalı ve ispat edilmeli işin sağlığınızı bozduğunu ispatlar ve sağlık raporu alırsanız bu size haklı fesih hakkı verir fakat işten kaynaklanmayan sebepler yüzünden alacağınızı sağlık raporu haklı fesih için kullanılamaz.
sizin bir çocuğunuz varmış ondan dolayı 2 yıl borçlanabilme şansınız var fakat bu hizmet başlangıcına etki yapmayacak sadece gün sayınızı artıracaktır.

SORU: Ben 18 aydır satış elemanı olarak bir firmada çalışıyorum. Şikayetlerimi sırasıyla yazıyorum
1) günde 12 saat çalışıyorum mesailer verilmiyor
2) bayram vs özel günlerde de çalışıyorum mesai verilmiyor
3) maaşlar 1 ay geç veriliyor
4) sözleşmemde satış danışmanı yazdığı halde temizlik işide yapıyorum
5) sigortada girdi çıktı yapıldı
6) yıllık izin ve haftalık izinleri de düzenli kullanamıyorum
8) yemek yol vs verilmiyor asgari ücrete çalışıyorum sadece
Efendim şimdi ben haklı yere sözleşmeyi fesih etmek istiyorum. Bunu noterden mi yapayım tazminat ne kadar alırım yani kıdem ihbar mesai gibi ve işsizlik maaşı alabilir miyim? Şimdiden çok sağ olun Allah razı olsun ilginiz için

CEVAP: Bu saydıklarınızın neredeyse hepsi haklı fesih sebebidir. Fakat bunları ispatlamak yükümlülüğünüz var. Eğer ispatlaya biliyorsanız noterden sözleşmenizi haklı fesih edebilirsiniz.

SORU:  22/02/2015 de iş kazası geçirdim ve ayağım kırıldı 30+30+15 gün bir rapor kullandım ve bu raporlarım bitti kontrole gittim çalışabilirsin dedi doktor ve nitekim işe başladım 21 gün çalıştıktan sonra tekrar ağrılar artı aksama başladı doktora gittim ve bana tekrar 15 gün rapor verdi ama tabi ki bu seferde çalışırım iş yeri sen kasıtlı aldın diye bana baskı yapmaya başladı çalışmak istemiyorsan bırak git diye ve ben bu iş yerinde 14 yıldır çalışmaktayım beni işten çıkartabilirler mi ve ben işi bırakırsam bana kıdem tazminatı mı öderler mi? bu konulara bir açıklık getirirseniz sevinirim teşekkürler

CEVAP: Sigortalı çalışanın sağlık raporundan dolayı işten çıkartılabilmesi için 6 hafta sürekli rapor ve devam eden ilgili iş yerindeki kıdem süresine isabet eden ihbar önel süresi kadar üzerine eklenip bulunan süre kadar devamlı raporlu olması gerekmektedir. İşveren bu durumda çalışanından faydalanamadığını öne sürerek önceden bildirerek ve kıdem tazminatını vererek işten çıkarma hakkına sahiptir. Ancak durumunuza bakıldığında 14 yıldır aynı iş yerinde çalıştığınızı belirtmişsiniz. Buna göre ; ihbar süreniz 8 hafta olup 15 gündür raporlu olduğunuzu belirtmişsiniz.
Buna göre 12 hafta daha sürekli raporlu olursanız işveren sizi 8 hafta önceden bildirim yapmak şartıyla kıdem tazminatınızı ve kullanmadığınız yıllık izinlerinizi ve varsa diğer yasal haklarınızı da vererek işten çıkartabilir.Ancak parasal konuda bir kaybınız olmayacağı gibi sizi tazminatınızı ve yasal haklarınızı vermeden işten çıkartamayacaktır.
8 hafta önceden bildirim yapmadığı takdirde yukarıda saydığımız yasal haklarınıza ilaveten ihbar tazminatınız ve 2*40*1,50 = 120 saat iş arama saat ücretinizi ödemekle yükümlü olacaktır.
Eğer endişeleriniz devam ederse ve 1999 temmuzdan önce sigortalı oldu iseniz ( 18 yaşında olmanız gerekli ) siz de bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik kurumuna giderek yazı alıp tazminatınızı alarak ayrılabilirsiniz.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıldı!

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıldı Bu değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz: Benzer YazılarDepremde …

13 yorumlar

  1. merhaba hocam işyerinde 6 ay çalıştım haklı nedenlerimle işveren ve müdür huzurunda çıkışımı iştediğimi beyan ettim işveren ben ihaklı buldu çıkış tarihimi söyledim yazılı ve mail ile çıkış dilekçemi verdim çalışmaya devam ettim günüm geldiğinde çıkışımı verdi fakat her ayın 15 inde maaşlar öedeniyordu sürekli olarak 20 sine aksıyordu işten çıktığımda alacağım kaldı ödenmedi çalışanlar maaşlarını aldı benim alacağım ödenmedi 25 gün gecikti haklarım nedir nasıl bir yol izlemem gerekir teşekkürler

    • yaşar bey merhaba işveren maaş ödemesini her ayın 20. gününe kadar gecikjtire bilir bu geç ödeme sayılmaz 20. günden sonraki ödemeler geç ödemedir çalıştığınız dönemin maaşı ödenmedi ise ihtarname ile ödenmesini talep edin ödenmemesi halinde dava hakkınız bulunmaktadır

  2. Hocam Kolay Gelsin A firmasında temizlik personeli olarak çalışmak idim. çalışma gununde beni taşeron firma yetkilisi arayarak gorev değişkliği yani (atama) yapılacağı için ben taşeron firmasına çağırdılar sebep A firması bu personeli istemiyoruz demesinden dolayı yetkili arayarak beni firmaya gittim. Bana Atama yapılacak yerleri soylediler Alışveriş Merkezleri Vardiyalı sistem ve çok ağır iş birde Mağaza Onerdi çalışma onun çalışma koşşuları ağır. izin gunleri birer gun. Çalılştığım yerde sabah 08:00 akşam 18:00 cumartesi pazar tatil. resmi bayramlar tatil şuan ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. imza atmadığım sürece çalıştığım yerde devam edecekmiyim yoksa çıkışımı verecekler. nasıl bir izlemeliyim.

  3. Merhaba

    Çalıştığım firmaya Fetö/PDY kapsamında operasyon yapıldı, patron ve imza yetkisi olan yöneticiler içeri alındı.
    An itibari ile tutuklama kararı verilmedi,kayyum ataması da yapılmadı.
    Bugün itibari ile halen Temmuz ayı maaşı hesabımıza yatırılmadı.

    Geçen bu 20 günlük süreç haklı fesih için yeterli midir?
    Mücbir sebep yazıyor yasada, devletin bu operasyonu mücbir sebep olarak sayılır mı?

    • Merhaba Ümit bey,
      çalıştığınız şirkette süreklilik arz etmeyen gününde ödememe (bir kez olduğunu yazmışsınız) haklı fesih sebebi olmaz fakat Çalıştığım firmaya Fetö/PDY kapsamında işlem yapıldığı takdirde bu haklı fesih sebebi olacaktır. Bu durumda kıdem ve hakedişlerinizi talep ederek iş akdinizi fesih hakkınız buluınmaktadır.

  4. Devlete taşeron olarak çalışırken, yine devlette şözlesmeli memuriyet kazandım. Bu iş için taşeronluktan ayrılırken tazminatımı alamayacagımı söylüyorlar. Sonucta daha gelişmiş hakların paşindeyim, ve zaman içinde kadro gelme ihtimali yüksek. Kanunda bu durum işten ayrılmalar için haklı gerekçelerde maalesef bulunmuyor. Örnek bir dava var mı? Yada bana göstereceğiniz bir yol var mı? Şimdiden teşekkür ederim.

    • Abdullah bey merhaba,
      taşeron ve kamu ayrı kurumlar olduğu için hakedişler ve şartlarda ayrı olacaktır kendi isteğinizle ayrılırken işveren özlük haklarınızın zorunlu olanların dışındakiler ödemeyecektir bu durumda işten ayrılmayı kıdeminizi alarak yapmak size faydalı olacaktır aklıma ilk gelen şartlarınız uyuyorsa sgk dan emekli olabilir(15 yıl 3600 gün) yazısı alarak kıdeminizi alıp kamuda çalışmaya başlamanız bu hususta bildiğim bir yargı kararı yok ama araştıracağım böyle bir karar bulursam sizinle paylaşırım.

      • Çok teşekkür ederim. Durumum maalesef uymuyor emeklilik için, ama sizden lehimde örnek bir mahkeme kararı bulursanız paylaşmanızı rica ederim. İyi çalışmalar…

  5. İyi günler yazacağım maddeler haklı fesih sebebimidir
    1. Vardiyalı sistemde benden sonra gelen arkadaşın sürekli geç kalması ve bunun şeflere bildirilmesi halinde devam edilmesi
    2. Satış elemanı olarak işe alındım wc temizliği yaptırılıyor
    3. Hafta 1 gün saat 23:00 da çıkıp sabah 07:00 da işe gelmemiz
    4.

    • merhaba,
      yazdığınız sebeplerin her biri ayrı ayrı fesih sebebi olabilir fakat bunların ispatı ve sürekliliği gibi başka hususlarında dikkate alınarak genel değerlendirme yapılması gerekir

  6. Merhaba,

    Önümüzdeki yıl işyerim Büyükşehir sınırları içerisinde başka bir yere taşınacak. Fakat taşınma sırasında şirket isim değişikliği de olacak.

    Büyükşehir sınırlarında taşınma olmasına rağmen, şirket ismi değiştiği için kıdem tazminatımı alıp işten ayrılabilir miyim?

    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir