Ana Sayfa / Girişimci / Kırsal Kalkınmaya Ciddi Destekler Geldi 1

Kırsal Kalkınmaya Ciddi Destekler Geldi 1

Tarım ve Orman Bakanlığı 2 Ağustos tarihli resmî gazetenin 30850 sayısında yayınlanan kırsal kalkınma destekleri 13. etap kapsamında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi hakkındaki 2019/30 sayılı tebliğ yayınlandı.Tebliğin amacı; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlamak için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

YATIRIM KONULARI

Ekonomik Yatırım Konularında;

  1. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon,
  2. Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu,
  3. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı,
  4. Bu Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış ve/veya yapılacak tesislerde, toplu basınçlı sulama sistemleri için, sulama kooperatifleri ve sulama kooperatifleri üst birliklerinin sulama hizmetlerinin gerektirdiği elektrik enerjisini temin etmek amaçlı güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı ile üç dekardan küçük olmaması şartıyla örtü altı kayıt sistemine kayıtlı mevcut modern seralarda kullanılmak üzere; yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı,
  5. Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar,
  6. Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Konularında;

  1. Kırsal turizm yatırımları,
  2. Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri,
  3. El sanatları ve katma değerli ürünler,
  4. Bilişim sistemleri ve eğitimi,hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

Uygulama İllerinin Yatırım Konuları;

Program çerçevesinde 81 ilde;

  1. Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
  2. Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
  3. Su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
  4. Soğuk hava deposu,
  5. Çelik silo,
  6. Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
  7. Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera,
  8. Yenilenebilir enerji üretim tesisleri,
  9. Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar,
  10. Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; kırsal turizm yatırımları, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları,hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

Yatırım Süresi: Yatırım projelerinin fiziki olarak tamamlanma son tarihi 15/11/2020’dir.

Ekonomik Yatırımlar İçin Başvuru Sahiplerinde Aranacak Özellikler;

Yukarıda belirtilen yatırım konularını gerçekleştirmek üzere hazırlanacak proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılır.

  1. Kırsal ekonomik alt yapı konularından el sanatları ve katma değerli ürünler hariç başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin, Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir.
  2. Tüm yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan; Kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar,
  3. Kanuna göre kurulmuş kooperatifler ile ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri,
  4. Ekonomik yatırım konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler.
  5. Belirtilen kuruluşlar, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilir.
  6. Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran tüzel kişiler idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olmalıdır. Tüzel kişilerin başvuru aşamasında idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi başvuru ekinde sunmaları gerekir.

Uygun Olmayan Başvuru Sahipleri

  1. Gerçek ve tüzel kişi haricindekiler hibe başvurusunda bulunamazlar.
  2. Hibe sözleşmesi imzalayan ancak yatırımını henüz nihai rapora bağlayamayanlar, önceki tebliğler kapsamında hibe programından yararlanmış ancak fesih sürecinde bulunan ve/veya fesih edilmiş proje başvuruları olan yatırımcılar hibe başvurusunda bulunamazlar.
  3. Tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler hariç, tüzel kişi ortaklarının gerçek kişi olması halinde ortaklar gerçek kişi olarak hibe başvurusunda bulunamaz. Ayrıca tüzel kişi ortaklarının tüzel kişi olması halinde de tüzel kişi ortaklar ayrı olarak hibe başvurusunda bulunamaz. Gerçek ve/veya tüzel kişiler kendileri hibe başvurusunda bulunmaları halinde oluşturdukları ya da oluşturacakları farklı tüzel kişi/ortak olarak ayrıca hibe başvurusunda bulunamaz.

Ekonomik Yatırım Konularında Yatırım Tutarı ve Destekleme Oranı

  1. Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı;Başvuruda bulunanların tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler veya tüzel kişiler olması halinde belirtilen yatırım konularında hibeye esas proje tutarı; yatırım niteliği yeni tesis olan başvurulardan 2.500.000 Türk Lirası, yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda 1.750.000 Türk Lirası, yatırım niteliği kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon olan başvurularda 1.250.000 Türk Lirası,
  2. Başvuruda bulunanların gerçek kişiler olması halinde, belirtilen yatırım konularında; yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 1.250.000 Türk Lirası, yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda 1.000.000 Türk Lirası, yatırım niteliği kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon olan başvurularda 750.000 Türk Lirası,üst limitini geçemez.
  3. Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından;  yatırım konularında hibeye esas proje tutarı 500.000 Türk Lirası üst limitini geçemez.
  4. Hibeye esas proje tutarı alt limiti en az 50.000 Türk Lirası’dır. Bu limitin altındaki başvurular kabul edilmez.
  5. Hibeye esas proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri temin etmekle yükümlüdür.
  6. Proje bütçesi KDV (Katma Değer Vergisi) hariç hazırlanır.
  7. Proje toplam tutarının; bu maddede belirlenen hibeye esas proje tutarını aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekir. Bu durumun hibe başvurusu ile beraber taahhüt edilmesi şarttır.
  8. Küçük ve orta ölçekli ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım tesislerinin desteklenmesi amaçlandığından, başvuruda belirtilen proje toplam tutarı ile yatırım konusunun tam olarak gerçekleşmesi sağlanır.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıldı!

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıldı Bu değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz: Benzer YazılarBilişimde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir