Ana Sayfa / Makaleler / 2016 Yılı Tarım ve Hayvancılık Destekleri

2016 Yılı Tarım ve Hayvancılık Destekleri

nevzat-erdag-336-basin-is-kanunu-ücret

Bakanlar Kurulunun “2016 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre çiftçilere, bu yıl verilecek tarımsal destekler belirlendi.

ÇKS‘ye dahil olan çiftçilere dekar başına 11 lira mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacak.

Kilogram başına yapılan fark ödemesi desteği:

  • yağlık ayçiçeğinde 40 kuruş,
  • kütlü pamukta 75 kuruş,
  • soya fasulyesinde 60 kuruş,
  • kanolada 50 kuruş,
  • tane mısırda 2 kuruş,
  • aspirde 55 kuruş,
  • zeytinyağında 80 kuruş,
  • buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikalede 5 kuruş,
  • çeltikte 10 kuruş,
  • kuru fasulye,
  • nohut ve mercimekte 30 kuruş,
  • çayda ise 13 kuruş

olarak belirlendi.

Organik Tarım Bilgi Sistemine ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili sistemlerine kayıtlı olarak organik arı yetiştiriciliği yapanlara da kovan başına 10 lira destek verilecek.

İyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere dekar başına meyve – sebze için 50 lira, örtü altı için 150 lira ve süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler için de 100 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Bu yıl dağıtım sistemindeki kayıpların azaltılmasına dair tedbirler yönetmeliğinde belirtilen yüksek kayıplı elektrik dağıtım şirketleri kapsamına giren ve Diyarbakır, Şanlı Urfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta tarımsal amaçlı sulamada kullanılan elektrik için fark ödemesi desteklerine konu ürünlerde çiftçinin alacağı bitkisel üretime konu destek ödemelerine ödeme zamanında bloke konulacak ve çiftçinin muvafakatı ile dağıtım şirketine aktarılacak. Kalan kısım ise çiftçiye ödenecek.

Hayvancılık Destekleri

Buzağı / malak desteği, aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri buzağı/malaklara 350 lira, soy kütüğü desteği 500 lira olarak ödenecek. Döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağılarına ise ilave 50 lira verilecek.

Belirli şartları taşıyan süt üreticilerine Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden ödeme yapılabilecek, ayrıca ıslah amaçlı kalite standardına ilave ödeme gerçekleştirilecek.

Ürettiği çiğ sütü üretici örgütleri aracılığıyla Et ve Süt Kurumuna satan veya bu kurum ile yapılan sözleşme çerçevesinde süt tozuna çevirten üreticiler, çiğ süt desteklemesinden yararlandırılacak.

Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğmuş, besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını, mevzuata uygun kesimhanelerde kestiren ve sözleşmeli besicilik yapanlar 1 – 300 baş arası kestirdikleri hayvan başına 200 lira destekleme ödemesi alabilecek.

Çoban desteği kapsamında 250 küçükbaş ve üzeri anaç hayvan varlığına sahip işletmelere 5 bin lira ödenecek. Damızlık koyun – keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun – keçi yetiştiriciliği birliklerine üye, hayvanları kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiriciler anaç hayvan başına 25 lira ile destek alacak.

Et ve Süt Kurumuna Müdahale İçin 45 Milyon Liraya Kadar Ek Ödenek

İhtiyaç duyulması halinde Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünün piyasaya müdahale amacıyla yaptığı alımların bedelinin Hayvancılık Genel Müdürlüğünce ödenmesi için 2016 tarımsal destekleme bütçesine “müdahale alımları desteği” adı altında 45 milyon liraya kadar ek ödenek verilecek.

 

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Elektronik Defter Genel Tebliğinde Değişiklik Yapıldı!

Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5)  08/11/2024 tarihli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir