Ana Sayfa / Bilişim / Online Aracılık Hizmetlerin Vergilendirilmesi

Online Aracılık Hizmetlerin Vergilendirilmesi

80-300x200[1]Sitemizdeki yazılarımı takip eden bir takipçim vergi mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişilere ait internet sitelerine reklam verdiğini ve reklamların sanal ortamda tıklanma sayısına göre internet sahibi  gerçek kişilere ödeme yaptığını belirterek, yapılan ödemeler üzerinden tevkif at yapılıp yapılmayacağı ile tevkif at oranı konusunu sormaktadır

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 inci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiştir.

Ticari faaliyet bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup bir gerçek kişinin ticari kazanç açısından gelir vergisi mükellefi olması için faaliyetin ticari bir organizasyona bağlı olarak yürütülmesi ve devamlılık arz etmesi gerekmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, kamu idare müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin, maddede sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dâhil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkif at yapmaya mecbur oldukları  hükme bağlanmıştır.

Buna göre, sahip oldukları internet sitelerinde ticari bir organizasyon içerisinde, devamlı olarak reklam hizmeti veren gerçek kişilerin ticari kazanç açısından gelir vergisi mükellefi olmaları ve verdikleri hizmet karşılığı elde ettikleri tutarlar için fatura düzenlemeleri gerekmektedir.

Dolayısıyla, şirketinizce bu sitelerden alınan reklam hizmeti için fatura karşılığı yapılan ödemelerin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabileceği tabiidir.

Öte yandan, söz konusu hizmetleri ticari organizasyon çerçevesinde ve devamlı olarak yürütmeyen gerçek kişilere ait internet sitelerine verilen reklamlar için yapılan ödemelerin gider pusulasına istinaden yapılması ve kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca, yukarıda bahsedilen fatura veya gider pusulası karşılığı yapılan ödemeler, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan ödemelerden olmadığından gelir vergisi kesintisi yapılması söz konusu değildir.

 

Hakkında nevzaterdag

Check Also

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıldı!

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıldı Bu değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz: Benzer YazılarFazla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir