Ana Sayfa / Kanunlar / İş Kanunu / Stajyer Ücretleri Ne Kadar Olmalı ?

Stajyer Ücretleri Ne Kadar Olmalı ?

162Stajyer öğrencilere ne kadar ücret vereceğiz? SSK ya bildirecek miyiz? Gelir Vergisi ve Damga Vergisi ödeyecek miyiz? Tüm bu sorular sürekli karşılaştığımız sorular olduğu için bu yazımızda bu konuyu ayrıntıları ile anlatacağım.

Bu soruların cevabını ikiye ayırmak gerekiyor.

  1.  3308 sayılı yasaya tabi olarak staj yapan Mesleki ve Teknik Okul Stajyerleri,
  2. Yüksek okul ve Üniversitelerde okuyan öğrencilerin mecburi okul stajları.

Hatta buna  üçüncü maddede de 3568 e göre staj yapanların durumunuda ekleyerek bakmakta  fayda var diye düşünüyorum.

Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumu Öğrencilerinin Durumu:

3308 sayılı Meslek Eğitimi Kanununa göre “Yirmi ve daha fazla personel çalıştıran işletmelerin, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az, yüzde onundan fazla olmamak üzere, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitimi yaptırması zorunludur.”

İşverenlerce, bu ortaokul ve lise öğrencilerine yaşlarına uygun olan Asgari ücretin %30 undan az olmamak üzere ücret ödenmek zorundadır. Bu ücretler ile ilgili işverenin SSK pirimi, Vergi ve Damga Vergisi ödeme zorunluluğu yoktur. (Asgari ücreti aşan ödemeler Gelir Vergisi ve Damga Vergisine tabidir)

Okul bu öğrencileri staj yaptıkları süre boyunca iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortası yönünden sigortalı yapar. Öğrenciler gelecek iş hayatlarında da bu sigorta numaralarını kullanırlar. Ancak,  bu süre zarfında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları yönünden herhangi bir prim ödenmediğinden, gelecekte emeklilik ile ilgili hesaplamada bu süreler dikkate alınmayacaktır. Öğrencinin eğitimi sırasında iş yerinin kusuru halinde meydana gelecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından işveren sorumludur.

İşverenin dikkat etmesi gerekenler: Okuldan staj ile ilgili gerekli evrakları alarak öğrenciye özlük dosyası açması, öğrencinin çalıştığı günleri puantaj kayıtlarında göstermesi, asgari ücretin %30 undan az olmamak üzere Ücret Bordrosu düzenleyerek imzalatması, Çalıştırma süresinin staj süresini aşmamasına özen göstermesi gerekecektir.

Yüksek Okul ve Üniversite Öğrencilerinin Durumu: 

Bir öğrencinin stajyer sayılabilmesi için, eğitim yaptığı kurumun statüsünde mecburi staj şartı bulunması ve okul tarafından bir iş yerine uygulamalı eğitimini yapmak üzere belirli bir süre ile gönderilmesi gerekmektedir.

Bu öğrenciler 4857 sayılı iş kanunu, 506 sayılı SSK kanunu ve 3308 sayılı meslek eğitimi kanunu hükümlerine tabi olmadıklarından, işverenin bu öğrenciler için ücret ödeme ve SSK pirimi hesaplama ve SSK ya bildirme zorunluluğu da yoktur.

Ancak bu öğrencilere ücret ödenmesi halinde bu ücretler Gelir Vergisi Kanunu madde 23 de, Gelir Vergisinden istisna edilen ücretlerin içinde yer almadığından Gelir Vergisi ve Damga Vergisine tabi olacaktır.

İşverenin dikkat etmesi gerekenler: Okuldan Staj ile ilgili evrakların alınarak öğrenciye özlük dosyası açılması. Öğrencinin çalıştığı günlerin puantaj kayıtlarında gösterilmesi, ücret ödenmesi halinde Ücret Bordrosu düzenlenerek imzalatılması. Ve en önemlisi okul staj süresinin bir gün dahi dışına çıkılmaması. Aksi takdirde Sigortasız işçi çalıştırmış durumuna düşülmesi ve cezai yaptırımla karşılaşılması kaçınılmazdır.

SMMM lik Stajını Yapanların Durumu:

En vahim durumda 3568 sayılı yasaya göre SMMM lik stajını yapanların durumudur. Zorlu Staja başlama sınavını verenlerden, 4 yıllık üniversite mezunu olanların 2 yıl, 2 yıllık yüksek okul mezunu olanların 4 yıl ve Ticaret Lisesi Mezunu olanların 6 yıl olan staj süreleri boyunca SSK, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi ödeyerek, hiçbir istisna uygulanmadan staj yapmaya çalışmaları ve Staj bitirme sınavını vermeleri gerekmektedir.

İşverenin dikkat etmesi gerekenler: 4857 sayılı iş kanununa göre işverenin yerine getirmesi gereken tüm yükümlülüklere dikkat etmek zorundadır.

Bu tür stajerler okul tarafından gönderilen olmadığı için maaş olarak asgari ücretin 1/3 ünü ödeyeceksiniz fakat asgari ücret üzerinden sigorta ödeyeceksiniz veya bu stajerliği uygulamayıp personel gibi maaş ödüyorsanız ödediğiniz maaş üzerinden sigorta primlerini yatıracaksınız.

 

Hakkında nevzaterdag

Check Also

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıldı!

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıldı Bu değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz: Benzer YazılarYeni …

19 yorumlar

  1. demek asgari ücretin 1/3ü nü ödeyeceksiniz Allah razı olsun onu da vermeyin zahmet oluyor o kadar parayı eline al, say, uzat, ver…. ne sanıyorsunuz smmm stajeri diye insan değil mi bu arkadaşlar. üniversite bitirmiş belli bir birikime ve yaşa ulaşmış sen asgari ücretin 3/1i diyorsun ve bunu adamım diyerek yazıyorsun bravo! ücret vermiyorum de ben vampirim çalışanın kanını emerim de daha samimi ol tepki alma. ama boş ver sen hiç bir şey deme.

    • Samil bey merhaba,
      Sitem ve hakaretiniz için teşekkür ederim.
      yorum yazdığınız makaleyi sanırım tam anlamamışsınız yazdığım benim uygulamam ve düşüncem değil uygulamadaki mevzuat bilgisidir

    • en az 500 olması lazım biz onlardan daha çok yoruluyoruz bu mu adalet ayda 250 veriyorlar bütün masraflar bizden elde var sıfır

  2. stajerler ödenecek asgari ücretin 3/1 brüt üzerinden mi? acaba!

  3. değerli yazınız için teşekkür ederim.

  4. merhaba ben lise son sınıf oğrencisiyim ve daha yeni bi SMMM yanında stajer olarak başladım yanlız bu iş yeri 3 kişi çalıştırıyor benimle birlikte 4 oluyor bu durumda bana bi ucret odemeleri gerekiyormu?

  5. Merhaba,
    18 yaşını bitirmeyen stajyerlere ödenecek ücret uygulaması nasıl olacak? Netten mi brütten mi?
    iyi çalışmalar…

  6. smmm stjeri olan kışıler ortalama 30 yaşındaki kişilerdir.o kadar para harcayıp üzerine bi dünya para verip smmm stajnı kazanan insanlar asgari ücretin 1/3 ü maaş.bu nasıl mevzuattır anlamadım.büyük coğunluğu evli olan bu insanlar nasıl geçinecek diyen yok.fakirlerin malimüşavir olmaya hakkı yok anladım kadarıyla.nitekimde öle oluyor.ünv.bittikden sonra çok istedim ama param olmadığı için dosya açtıramamıştım kendime çok güvendiğim halde.ama parası olan arkadşım açtırdı lisedeyken benim yardımlarımla zor geçen arkadaşım sırf parası var diye üç kez kursa gidip sınavı kazandı.bu sınavlar bu kadar pahalı olmak zorundamı derken stajer ücretini duyunca bir kez daha şok oldum.

  7. sözüm nevzat bey size değil.siz sadece mevzuattan bahsetmişssiniz.ne yazıkki paran varsa zekan olmasına gerek yok on kez dershaneye gider yine istedin mesleğe sahip oluyrsun.keske smmm sınavı bu kadar pahalı olmasa.keşke smmm stjerleride normal personel maaşı alsa.sonuçda normal personelden hiç bi farkı yok çalışma saatleride aynı hatta stjer diye tüm işide yaptıryrlar…

    • Hatice hanım merhaba,
      stajer ücreti smmm stajerinede verilmesi yasal belirleme olmasına rağmen bende sizin gibi düşünüyorum gerci uygulamada birçok mali müşavir arkadaşımın smmm stajerlerine normal ücret ödediklerini biliyorum bende bu güne kadar hep böyle davrandım doğru olanında bu olduğunu düşünüyorum

  8. Gökhan bey merhaba haklısınız yazıyı en kısa sürede güncelleyeceğim

  9. İyi günler hocam. Ben üniversitede zorunlu staj yapıyorum özel bi fabrikada. Sigortayı okul karşılıyor. Peki bize verilmesi gereken bir ücret var mı? Stajım bitmek üzere ama ne fabrikadan nede üniversiteden ücretle ilgili bi bilgi verilmedi.
    Teşekkürler şimdiden

  10. nevzat bey ben smmm stajeri olduğum dönemde sigortam asgari ücretten yattı şimdi ben maaşımı asgari ücretten mi hak etmiş oluyorum yoksa 1/3 oranında mı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir