Ana Sayfa / Kanunlar / İş Kanunu / Sigortasız İşçi Çalıştırma

Sigortasız İşçi Çalıştırma

157Merhaba Nevzat Bey,
8.5 ay çalıştığım iş yerinde sigortam hiç yapılmadı. Bende bu gerekçeyle işverene haber vermeden işi bıraktım. Maaşımı almaya gittiğimde sözleşmede geçen madde bahane edilerek 15 günlük ücretim verilmedi ve bayram süresinde verilen 10 günlük izinin ücretsiz olduğunu söylediler. Bende bir sonra ki gidişimde telefonumun kamera ve ses kaydını açarak sigortasız olduğum için bu eylemin haksız olduğunu belirttim. İşverense benim çalışma sürecimde sadece 1 aylık sigortamın yapılı olduğunu söyleyerek bu eylemin kanuni olduğunu belirtti ve sözlerine “hiçbir elemanın ilk 3 ay sigortasını yapmayacağımı herkese sözlü olarak beyan ettim kimsenin sigortasını da o süreden önce yapmadım ” diye ekledi ama internet üzerinden yaptığım araştırmada sigorta girişimin dahi yapılmadığını gördüm. Ses kaydı ve şahitle işvereni dava ederek 15 günlük kesinti ücretini ve tazminat alabilmem mümkün müdür?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,

Orhan YILDIRIM

Siz Sordunuz Nevzat Erdağ Yanıtladı :
Merhaba Orhan Bey,
İş kanunumuzun 11. Maddesinde şöyle denmektedir:
– (1) Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya, mesleki eğitime veya staja başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar.
– (2) İş verenler, Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının;
(a) bendi kapsamında sigortalı sayılanları, çalışmaya başladıkları tarihten önce, kuruma e-sigorta yoluyla bildirmekle yükümlüdür demektedir.
Yani işverenin iş kanununa göre işe başlamadan bir gün önce işe girişinizi yapması yasal zorunluluktur. Sigortasız işçi çalıştıran işveren 1 yıl için asgari ücretin 38 katı ceza öder. İşveren defter tutmuyorsa özel inşaat gibi 1 yıl için 28 asgari ücret katı ceza alır. Fakat anladığım kadarı ile sizin beklentiniz işverenin cezalandırılması değil alacaklarınızı tahsil etmek işvereniniz sizi sigortasız çalıştırmakla kalmayıp alacaklarınızı da ödemiyor ise 8,5 aydır sigortasız olduğunuzu ve alacaklarınızı tahsil etmediğinizi ispatlayabiliyor iseniz;
Önce noterden ihtar ile alacaklarınızın ödenmesini talep edin ödenmez ise,
Çalışma Bakanlığı İl Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edebilirsiniz iş müfettişleri firmayı incelemeye sevk eder ve inceleme sonucunda işverene yukarıdaki cezaları kesmenin yanında firmayı ödemelerinizi yapmaya zorlayabilir.
Ayrıca tahsil edemediğiniz alacaklarınız ve sigortasız çalıştırılmış olmanızın tazmini için işverene dava açabilirsiniz. Tabi ki tüm iddialarınızı ispatlamanız gerekecektir.
Fakat ses kaydı yapmış olmanız sıkıntı olabilir şöyle ki,
Yeni 6100 sayılı HMK ispat hakkını açıklayan 189. maddesi şöyledir:
(1) Taraflar, kanunda belirtilen süre ve usule uygun olarak ispat hakkına sahiptir.
(2) Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.
(3) Kanunun belirli delillerle ispatını emrettiği hususlar, başka delillerle ispat olunamaz.
(4) Bir vakıanın ispatı için gösterilen delilin caiz olup olmadığına mahkemece karar verilir.
Gerekçesinden; ikinci fıkra ile ispat hakkının delillere ilişkin yönünün hukuki çerçevesi çizilmiş, bir davada ileri sürülebilecek her türlü delilin mutlaka hukuka uygun yollardan elde edilmiş deliller olması esası getirilmiştir.
Yine 133. maddede – (1) Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki aydan altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
demektedir yani yapmış olduğunuz ses kayıtları kanuni değil o yüzden işverenin şikayetinde sizi hukuki açıdan sıkıntıya sokabilir tavsiyem ses kaydını karıştırmadan Çalışma Bakanlığına müracaatta bulunun.

Başka sorunuz varsa cevaplamaya çalışalım.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Elektronik Defter Genel Tebliğinde Değişiklik Yapıldı!

Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5)  08/11/2024 tarihli …

211 yorumlar

  1. Orhan Yıldırım

    Yardımınız için çok teşekkür ederim.

  2. Mrb ben harita sektörüyle ugraşmakta olan topoğrafım 7 yıldır degişik harita firmalarında çalıştım son 10 aydır bir harita firmasında çalışmakta idim ama ben ögrendimki benim sigortam yatmıyor ben sigortamı istedim ve beni o anda işten çıkardılar ve içerde alacagımıda vermiyorlar beni oyalıyorlar benim maddi durumum zayıf oldugu için bir yerlere ulaşamıyorum nereye şikayet edecegimi nereden yardım alacagımı bilemiyorum.
    Benim 10 aydır sigortam yatmadıgı için işten çıkardılar(tazminat hakkımı kaybettim,asgari geçim ücretimi verilmedi,hafta sonları çalıştım tatil ücretimi vermediler,hergün 6 saat mesai yaptım vermediler ve maaşlarımdaki kesintileri ödemediler)davayı ispatlayacak elimde olan belgeler ise
    Bana şirketten verilen şirkete adına çalıştığıma dair sözleşme
    Patron,şirket müdürü ve devlet mühendisi adına atılan benim çalıştıgıma dair imzalar
    Elimde şirket adına çalıştıgıma dair devlet bilirkişileri imzaları ve şahitleri
    Aynı yerde çalıştıgımız şahit çalışma arkadaşları
    Ve şikayetçi olmayan sigortasız çalışanlar, aldıgı maaş kadar primleri yatmayanlar
    Ben bu konu hakkında siz degerli büyüklerimden yardımlarınızı bekliyorum şididen teşekkürederim

    • Merhaba Mustafa bey ,
      Öncelikle işvereninizle konuşmanızı hakedişlerinizi ödemesini isteyin. Olumsuz olması durumunda durumunuzu anlatan çalıştığınız firmanın ünvanı adresi vs olan ayrıntılı bir dilekce ile iş kur müdürlüğüne ve çalışma bakanlığı il müdürlüğüne şikayette bulunun iş kur hemen işlem yapıyor

  3. kayıt dışı alt tabak işçi sıfı cahil

    benim gibi yıllarca elime biraz daha fazla para geçsin diye kayıt dışı çalışan çalışmak zorunda olan bir çok kişi var, bu yazıyı onlardan biri de okur….. şimdi diyen olur, kardeş sen cahilsen biz naapalım, evet cahiliz, ben parama bakarım deyip sus pus hale geldik/getirildik, bende dahil koyun olmayı seçtik, nedeni de şikayet ederken bile önümüze getirilen prosedürler, yok evrak lazımmış, yok çalışan birinin sgk’sının yatırılmadığını ispatmış, yok pizzacı faturasıymış falan filan.. sanki biz doğuştan hukuk fakultesi mezunuyuz, komser kolomboyuz … bizzat adres veriyorum takan yok…özellikle tekstil/konfeksiyon atölyelerinde, madem bu kadar miikemmmel denetleme mekanizmamız var, her yer on numara müfettiş kaynıyor ! çok sıkı denetleniyor da hala nasıl oluyorda millet 10-15 makinalı ismi bile olamayan atölyeler açıyor ha ??? nasıl denetleniyor buralar, ACABA O DENETLEYENLERİN CEBİNE BİRİLERİ YUNUS EMRELER Mİ SIKIŞTIRIYOR !
    acabası yok olan bu !! siz böyle merdiven altı yerlerin hala denetlendiğini göz açtırılmadığını sanın! herif açıyor dükkanı, sonra emmioğlunun kayıtlı işyerinin sigortalı personel listesini dayıyor devletimizin memurunun GÖZÜNE al sana ispat, al sana kayıt, herşey kanuna uygun, ne güzel dimi, Ha bu ülkede yaptığı işi maaş karşılığı gibi görmeyip hakkıyla yapan insan yokmu VAR, varda samanlıkta iğne gibi, evinin alt katındaki işyerinin sicil kaydı var mı yok mu diye araştırmayıp sesini çıkarmayan mı haklı? çalışıp şikayet etsem noolucak diyen benmi ? cebine maaşı kadar para sıkıştırılan devletimizin aç memuru mu haklı ? HANGİMİZ HAKLI?
    işini hakkıyla yapan dürüst müfettişler bunu okuyorsa tekstile ağırlık versin, ortalık şenlensin, devletimizin kasası dolsun, milletimiz varolsun.
    eğer hakkımızı savunmayı bilseydik böyle internet sitelerinin kutusuna dert yanmazdık, çok sevgili başbakanımız anayasayı değiştirdi madem şu osmanlıdan kalma hiçbir şey anlamadığımız hukuksal terimlerin yerine bizim gibi liseyi bile okuyamamış alt tabakanın da anlayabileceği tanımlar getirsin de HAKKIMIZI SAVUNAN KİŞİYE BİR TON PARA VERMEYELİM, kendi hakkımızı kendimiz savunalım, avukatlarda pazarda limon satsın banane.
    yazdıklarımı denetleyip siteye koymassan senide gece uyurken karabasanlar tırmalasın edministreytir

    • Merhaba,
      Yazdıklarınızdan bazı kelimeleri çıkararak aynen yayınlıyorum ama bunu karabasanlar tırmalamasın diye değil kişisel sorumluluğum gereği yapıyorum bu web sitesinde gücüm nispetinde insanlara hiçbir ücret almadan faydalı olmayı sosyal sorumluluk olarak kabul edip bildiklerimi paylaşmak adına bunu yapıyorum.
      Ülkemizde sosyal güvenlik kurumlarında denetim ,mevzuatın anlaşılmasının güçlüğü,kayıtdışı istihdam konusunda birçok sorun hepimizin yaşadığı şeyler. Tüm bunların düzeldiği bir çalışma ortamı hepimizin temennisi Fakat şunuda önemle belirtmek isterim sosyal güvenlik kurumlarımızda haklı ihbarlar anında cevaplanmakta ve Devlet bu konuda bu yılda çok daha sıkı denetimler yapmakta
      Hatta basını takip ediyorsanız SGK başkanımız Sayın Fatih Acar beyin, Maliye bakanımız Sayın Mehmet Şimşek beyin 2013 yılında bu konunun çok daha sıkı takip edileceği kayıtdışı eylem planlarının uygulamaya konulduğu açıklamalarını görmüşsünüzdür.Aklıma Nasrettin hocanın güzel bir fıkrası geldi onu paylaşmak isterim
      Nasreddin Hoca’nın eşeği çalınmış. Bir teselli beklediği dostları kabahati hep Hoca’da bulmuşlar.
      – “Ahırın kapısını kilitleseydin ya!…”
      – “Hiç tıkırtı da mı duymadın?”
      – “Eşeği sıkıca bağlamamışsındır…”
      Hoca bunları dinlemiş dinlemiş, sonunda dayanamayıp;
      – “Eee, bütün kabahati bende buldunuz. Biraz da insaf edin, hırsızın bunda hiç mi kabahati yoktu !..” demiş.

      Bu güzel fıkranın üzerine Şunuda belirtmek isterim devlet tabiki kontrol ve denetimlerini daha sıkı yapacak,Mümkünse yeni yapılan yasaların dilini daha anlaşılır yapacak fakat çalışanlarında bu konuda duyarlı olmaları kayıtdışı çalışmamaları gerkmezmi?

  4. Merhaba Nevzat Bey

    2009 yılının yazından 2012’nin haziran başına kadar üniversite eğitimi gördüğüm okul zamanları part-time (düzensiz zamanlı) yaz aylarında sürekli ve 2012 Haziranından beri ise tam zamanlı olarak sigorta eksperi olan bir tanıdığımın yanında çalışmaktaydım. Herhangi bir sigorta giriş çıkışım yapılmadı ve 15 aralıkta normal haftalık maaşım ödenerek herhangi bir tazminat verilmeden işime son verildi. Benim sigortasız çalışmayı kabul ettiğime dair herhangi yazılı bir beyanım yoktur.

    Güvenlik kamerasının ekim ayından bu yana kayıtlarında düzenli olarak iş yerine giriş çıkışlarım, çalışmalarım, iş yeri sahibine ait olan araçları kullandığımın video kayıtları elimde mevcut.
    Ayrıca şirketin kullandığı bilgisayar yazılımları içerisinde belirttiğim yıllarda oluşturulmuş benim adıma kayıtlı dosyalar, dökümanlar ve iş için çekilen araç fotoğraflarında araçların cam ve parlak yüzey yansımalarında benim olduğumu gösteren fotoğraflar mevcut.

    Bunun yanı sıra eğer gerekli mercilere dilekçe verilirse iş gereği sürekli kullandığımız otoyol gişelerinin ogs/kgs geçişlerinden, iş için gitmiş olduğumuz otomotiv servislerinin güvenlik kamera görüntülerinde de işveren ile araç ekspertizi yaparken görüntülerimi sanırım elde edebilirim ?

    İş yerinde bordolu çalışanların iş kaybı riski nedeniyle herhangi bir davada lehime konuşmayacaklarını düşünüyorum fakat iş yerine komşu esnaflar belirttiğim zaman aralığında çalıştığıma dair şahitlik yapacaktır.
    iş yeri telefonlarının ve işverenin benim adıma kayıtlı telefonla düzenli olarak telefon görüşmeleri yaptıkları da sanırım kanıt sayılabilir ?

    Ayrıca işverenin adına kayıtlı araçlar ile 2010 ve 2012 yıllarında yıllarında yediğim trafik cezaları da var.

    Şu an aklıma gelen çalıştığımı kanıtlayacağını düşündüğüm doneler bunlar.

    İş yeri sahibine sigortasız çalıştırıldığım için dava açarsam sonuçları ne olacaktır ?
    geçmiş döneme ait sigorta primlerim ödenir mi ? tazminat hak eder miyim ?
    Ben sigortasız çalıştığım için herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalır mıyım?

    Vakit ayırıp bizlere yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

  5. s.a ben bi geri dönüşüm hurdacılık ltd şirketinde 1 yıl çalıştım ama benim sigortam sadece 2 ay aralıklı gösterilmiş çalıştığım yerdeki ve anlaşmalı olduğumuz fabrikalardaki kamera kayıtları var benim çalıştığıma dahi + çevredeki bütün esnaflarda benim orda çalıştığımı biliyolar tazminat davası açsam olurmu veya ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz

    • Harun bey merhaba,
      İşveren sigortasız çalıştırmışsa sizi yapabilecekleriniz
      1-Noterden çekeceğiniz ihtarname ile hizmet akdinizi fesih edebilir kıdem tazminatı ve hakedişlerinizle birlikte işci sgk paylarınızı talep edebilirsiniz
      2-İş kura veya alo 170 e şikayet edebilir şirkletin incelenmesini sağlayabilirsiniz
      3-Çalışma bakanlığına hakedişlerinizin ödenmediğini magdur olduğunuzu bilkdirip inceleme yapılarak alacaklarınızın ödetilmesini isteyebilirsiniz

  6. merhaba nevzat bey ben özel bir firmada 3 ay çalıştıktan sonra sigortamın yatırlmadıgını ögrendim bazı arkadaşlarıma söyledim benim sigortamın yapılmadıgını ve onları şikayet edecegimi söyledim bi şekil muhasebinin kulağına gitmiş o yüzden hemen benim çıkışımı verdiler bende telefon açtım en azından yatırmamış olduğunuz siğortanın parasını talep ettim muhasebecide tabiri cahizse paranı vermiyoruz elinden geleni ardına koyma dedi şimdi benim ne yapmam lazım

    • İşveren, 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı sayılan işçileri, sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kurum’a bildirmekle yükümlüdür.
      Bununla birlikte yine 5510 sayılı Kanun’da belirtildiği üzere, işveren işçilerin aldığı gerçek ücret üzerinden sigorta primlerini tam ve eksiksiz olarak ödemekle mükelleftir.
      sosyal güvenlik hakkı vazgeçilmez bir temel hak niteliğinde olduğu asla unutulmamalıdır. Bu tür durumlarda
      işçinin sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkının ve bunun haricinde de hizmet ve ücret tespit davaları açma hakkı bulunur. (İşçi bu yönde bir fesih yaptığında fesih bildirimini açık bir şekilde düzenleyip işverene göndermesinin ilerideki yargı sürecinde son derece önemli bir ispat aracı olacaktır
      Ayrıca SGK ya yazılı olarak veya Alo 170 hattına şikayette bulunabilir

  7. mrb benim geçen çalıştırmış olduğum bir dükkanım vardı.fakat gecen yıl bir akrabama devrettim.tanıdığım olduğu için ve durumu müsait olmadığı için dükkanı üzerine vermedim.hala benim çalışma ruhsatımla çalıştırıyordu.bir hafta önce bir husumetlisi sigortasız çalışıyor diye onu şikayet etmiş.maliyeden gelip tutanak tutmuşlar sigortasız işçi çalışıyor diye.bana sigordan yüklü miktarda bana ceza geleceği söylendi.bu doğrumudur.ben işyerinde çalışmadığımı nasıl ispat edebiliirm.teşekkür ederim.

    • Salih bey merhaba,
      İşyerinizi sözlü akrabanıza devretmeniz devrettiğiniz anlamına gelmez adınıza olan vergi sgk kayıtlarınıda kapatmanız gerekir bu şekilde yapılmayan devirlerde işletme sahibi siz göründüğünüz içinde mesulde sizsiniz kesilen cezalarında bu durumda muhatabı sizsiniz resmi olarak buna yapabi,leceğiniz bir şey yok fakat bildiğim kadarı ile(Bu konuda bir ticaret hukuku alanında çalışan avukata danışmanızı öneririm)size ait olmayan borçtan dolayı elinizde devrettiğinize dair sözleşme var ise akrabanıza rücu edebilirsiniz

  8. mrb nevzat bey öncelikle yapmış olduğunuz yardımlar için teşekkür ederim. 2 yıldır bir şirkette şöför olarak çalışıyorum. 5 ay önce çalışan elemanlara sgk istiyor diye bazı evraklar imzalattılar bu evraklar tüm haklarımızı alıp işten ayrıldığımıza dairmiş sonrada haber vermeden sigortamı kapatmışlar ve 5 aydır ödemiyorlar (tır şöförü olduğum için sigortasız çalıştığım aylarda şirkete ait araç kullandığıma dair takograflarım mevcuttur ) halen çalışıyorum ne yapabilirim.

    • Ömer bey bilginiz olmadan işten çıkarılmanız buna ragmen çalışmaya devam etmöeniz iş kanunu açısından işverenin suç işlemesi anlamına gelir ispatlayıcı belgeler ile iş kura veya alo 170 hattına şikayette bulunmanızı öneririm.

  9. Merhaba NEVZAT bey .Ben Mayıs 2011 tarihinde bir akrabamın yanında şoförü olarak işe başladım.Bana 1000 tl maaş vereceğini söyledi.İlk 2 ay 1000 tl maaş aldıktan sonra benim maaşımı 800 tlye düşürdü.Akrabam olduğu için bişey diyemedik.Daha sonra ben ona sigortamı yapması için konuştum.Oda bana yapacam sabret dedi.Fakat aradan 2 sene geçti.Benim maaşıma ne zam yaptı nede sigortamı yaptı.Bu arada son 6 ayımı şirketinde evrak getirip götürmeye başladım.Şoför olarakda yanına bir başka kişiyi aldı.29 Nisan 2013 tarihinde beni bir bahaneyle kırmadan işten uzaklaştırdı.Şimdi ben mağdur durumdayım ne yapabilirim.Lütfen yardımcı olurmusunuz.

    • Merhaba Ersan bey,
      Makalemde okuduğunuz gibi iş kanunumuz işverene çalıştırdığı işcisini sigorta yapmayı zorunlu kılmıştır. Fakat uygulamada buna dikkat edilmediğini görmekteyiz Sigortasız olduğunuz için işinizden çıkarıldığınızda kıdem,ihbar tazminatı gibi haklarınızıda alamamaktasınız Sizin durumunuzda yapmanızı önerdiğim şey,
      Öncelikle akrabanız olan işverene işsiz kalmanız dolayısı ile ve sizi sigorta etmemiş olması sebebi ile kaybınız olan
      kıdem,ihbar tazminatı çalıştığınız sürenin sgk işci hissesini ödemesini talep edin en azından bu şekilde iş bulana kadar ailenizin geçimini sağlamış olursunuz
      Fakat bunu kabul etmezse
      yapabilecekleriniz şunlardır;
      * Çalışma Bakanlığı İl Müdürlüğüne,İşkura dilekçe ile müracaat edebilirsiniz
      * Alo 170 hattına telefonla şikayette bulunabilirsiniz
      Bu durumda iş müfettişleri firmayı incelemeye sevk eder ve inceleme sonucunda işverene ceza kesmenin yanında firmayı ödemelerinizi yapmaya zorlayabilir.
      * Ayrıca tahsil edemediğiniz alacaklarınız ve sigortasız çalıştırılmış olmanızın tazmini için işverene dava açabilirsiniz. Tabi ki tüm iddialarınızı ispatlamanız gerekecektir.Bu durumda bir avukatla temas kurarak dava yoluna gitmenizi öneririm.

  10. Merhabalar 4 yıla yakın bir muhasebe bürosunda çalışmaktayım. Sigortamı yapacagım diye sürekli geçiktirdi şimdi şikayet etmek istiyorum acaba nereye gidip şikayet edebilirim.

    • Ersin bey merhaba,
      Öncelikle işvereninizle konuşmanızı sorunun çözülmesini talep etmenizi öneririm olmazsa iş kura veya alo 170 şikayet hattına bildirimde bulunabilirsiniz

  11. küçük bir işletmeyim 3kişi sigortalı 1 kişi siğortasız. siortasız olan 50 -100 fazla aldı yıllar geçti 5 yıl şimdi beni şikayetle tehdit ediyor düzgün çalışmıyor benden 70 000 tl ver yoksa şikayet ederim diyor.
    ne yapmalıyım sigorta ücreti biraz yüksek gerçekten 4 kişiyi ödiyemediğimden işçinin talebi bana cazip geldi hata yaptım güvendim5 yıl için nekadar ceza öderim 1 yıl için 38 xasgeri ücret diyor 5 yılda 5katı değildir işallah tehtitle işçinin cebine değil devlete pişmanım 5 yılı ödesem ne olur

    • Merhaba Erdem bey,
      İçinde olduğunuz durum sıkıntılı bir durum kayıtdışı personel çalıştırarak gercekten hata etmişsiniz hem ödeyeceğiniz sigortayı personele ödediniz bu bedeli, gider yazamadınız şimdide bu sorunlarla karşılaşıyorsunuz
      asgari ücretin brüt rakamı şu anda 978,60 lira. Bir yıllık sigortasız işçi çalıştırmak yaklaşık olarak 37.186 lira. Tabi işverenlerin yararlanmış oldukları teşviklerde böyle bir durumda bir yıllığına durduruluyor. Aylık ortalama ödeyeceği SGK primi ve vergileri ve AGİ’yi de koyduğumuzda bunların gecikme faizlerini ortalama hesapladığımızda 50 bin lirayı bulan bir rakam karşımıza çıkıyor. Aşağıda ceza tablosunuda yazıyorum fakat benim size önerim personelle anlaşmak yerine bildirimde bulunup ödeme yapmak daha doğru çünkü bugün ödediniz personele yarın tekrar sizi şikayet etmeyeceğinin garantisi yok
      sgk ceza tablosu
      https://www.nevzaterdag.com/wp-admin/post.php?post=4719&action=edit

  12. Merhabalar, Geçtiğimiz yıl Haziran ve Temmuz ayları arasında Edirne’de bir doğalgaz firmasında çalışıyordum. Öncelikle maaşlarımı tam alamadım ve sonradan öğrendim ki sigortam yapılmamış bunun üzerine Ağustos ayında SGK müdürlüğüne ve Çalışma bölge müdürlüğüne üzerinde imzalarımın olduğu firmaya kesilmiş faturalar ve proje örnekleri ile sigortasız çalışdığıma dair şikayet dilekçesiyle başvurdum. İlk önce çalışma bölge müdürlüğünde başvuruma cevap geldi. Kendilerinin firmada evrak inceleme gibi bir yetkilerinin olmadığı için benim belirttiğim tarihler arasında firma da çalıştığımı ispat edememişler. Bunu haricinde aradan 10 ay gibi bir süre geçmesine rağmen, bu 10 ayın içerisinde defalarca SGK müfettişleri ile başvurum hakkında görüşmeme rağmen bu zamanda kadar firma hakkında SGK tarafından herhangi bir işlem yapılmadı. SGK müfettişleri ile yaptığım her görüşmede bana aynı şeyleri söylediler. “Ellerinde 1500 adet iş kazası ile sonuçlanmış dosya olduğunu önceliğin bunlar olduğunu eğer gerekli evrakları dilekçede ek olarak sunduysam bunun lehime sonuçlanacağını her görüşmemde papağan gibi tekrarlayıp durdurlar.” SGK Müdürlüğü ile çalıştığım firma arasındaki mesafe en fazla 30 metre ve her gittiğimde SGK müfettişleri ofislerindeydi. O kadar ikaz etmeme rağmen firma hakkında herhangi bir işlem yapmadılar. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz..

    İlginiz için şimdiden teşekkürler…

    Onur ÖZCAN

    • Onur bey merhaba,
      Yazdıklarınızı birkaç kez okudum haklı olduğunuz kanaatindeyim bu durumda müracaat ettiğiniz iş müfettişlerinin yanlı davrandığını düşünüyorsanız il müdürlüğüne ve bakanlığa Durumu özetleyen dilekce ile müracaat edebilirsiniz ayrıca size önerim bilgi alma yasasına istinaden müracaat numaralarınız ile bakanlık sisteminden bilgi isteyin Fakat yapmış olduğunuz şikayetler sizin hukuki hakkınızı kullanmanıza engel değildir iş mahkemesine davada açabilirsiniz bu konuda bir iş hukuku avukatı ile temas kurmanızı öneririm.

  13. 8 aydır resmi bir kurumda sigortasız çalışıyorum sgk şikayette bulnsam yada dava açsam akibiyetim ne olur yani kanunda hakklarım nedir

    • Ayşe hanım merhaba,
      Sosyal güvencesiz çalıştığınız kurumu ihbar etmeniz halinde i,ş müfettişlerinin incelemesine tabi tutulur sizin eski bir tarihten beri çalıştığınız tepit edilirse tutanak tutulur ve işveren işe giriş tarihinizden itibaren sigorta girişinizi cezalı olarak yapmak zorunda kalır

  14. Merhabalar ;
    ben özel bir turizm firmasında 2009 dan beri çalışmaktayım.ilk olarak ilçe şubesinde sabah 07:00 akşam 23:00 olarak çalıştım. seceneğim olmadığı için mecburiyetten denilebilir. bu tarihten itibaren sgk olmadı 2011 yılında şikayet üzerine acenteye sgk yetkilileri gelerek işlem yaptılar. işveren geriye dönük 6 ay ssk piirimi yatırdı,ileriye dönük ise 3 ay sgk lı olarak çalıştırdıktan sonra,başka bir şubeye gönderildim.bu arada şirket sgk pirimlerimi ödemeyi kesmiş yine ödenmemiş yaklaşık 2 yıllık sgk pirimi bulunmakta. ilk şikayetimde (2011) yaklaşık olarak 15000 tl cezaya mahkum oldu acente sahibi…bunu bile bile ödeme yapmamasıda ilginç.tekrar şikayet edicem iş yerinde çalıştığıma dair kamera kayıtlarıda mevcut ve buradaki esnaf arkadaşlarda destek olabilir.tekrar şikayet etmem durumunda iş yeri ne kadar ceza öder bu işten benim nasıl avantajım olur…ben bu konuyu muhasebeciler dahil hiç kimseylede konuşmayı düşünmüyorum… şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

    • işveren kendisi değil de kurumun denetim elemanları veya başka bir şekilde tespit edilen sigortasız çalıştırma ile ilgili her bir işçi için uygulanacak ceza miktarı asgari ücretin iki katı olacak.Sigortasız çalıştırmanın tekrarı halinde ise ceza miktarı katlanıyor. Kanun hükmüne göre, sigortasız işçi çalıştıran işverenler, bir yıl içinde tekrar sigortasız çalıştırmaları halinde uygulanacak ceza tutarı sigortasız her bir işçi için asgari ücretin beş katı olarak uygulanır. Sigorta müfettişlerinin tespiti ile sigortasız çalıştığınız süre sigorta yaptırılacağı için işveren ayrıca verilmemiş her beyanname içinde ayrı ayrı idari para cezası alır.
      Bundan sizin kazancınız ne olur
      1-yatmamış,beyan edilmemiş sigortalarınız yatar,bildirilir
      2-Bu tespitle işverene dava açıpğ kayıplarınızı telafi ettirebilirsiniz
      3-Bu tespitle hizmet akdinizi haklı sebeple fesih edip kıdem tazmiatı alabilirsiniz

  15. 7 yılı geçti birinin yanında özel şöförlük yapıyorum evinde çalışıyorum evine gidip geliyorum 1 kaç yıl evvel 1 yıl yakınında sigortalı gösterdiler halada sigortamı yapmadı ve şimdi teklifi sigortanın yarı parasını ben vereyim yarısınıda sen ver dedi işyerinide bulucam beni sigorta göstermesi için bu günlerdede beni işten çıkartmayı düşünüyor ne yapmam gerekiyor tazminat veya hiç bir hakkımı alamıyacağımda etraftaki herkezde şahittir çalıştığıma ne yapabilirim cevabınızı bekliyorum.

    • Tunç bey merhaba ,
      sigortasız çalıştırmsnın sigorta mevzuatında cezaları çok ağır bu duurmu patronunuza belirtin ve sigortanızı yapmasını kayıplarınızı karşılamasını talep edin buna uymazsa çalışma bakanlığı il müdürlüğü,iş kur veya alo 170 hatları şikayet hattıdır dilekce verirseniz sizin çalıştığınızın tespit edilmesi halinde geriye doğru sigortanız resen yaptırılır prim borçları ve cezaları işverene ödettirilir

      • nevzat bey sigortayı konuştuk yapmayı duşünmüyor ve banada yarı yarıya beraber ödeyelim diyor tabi işyerinide benim ayarlamam şartıyla ben şiikayet’te bulunucam ama bu durumdan dolayı işi bırakıyorum 1 lirada tazminat vermem dedi işi bıraktığım için tespitte edilemiyecek bordroda alamadığım için bu durumda şahitmi gerekiyor acaba ne yapmam gerekir şu durumda şimdiden teşekkürler.

  16. bir iş yerinde kasıyer olarak çalişmaktaydım. çaliştıgım şirketın iş formalarını kendi paramızla maaişimişzi keserek verdiler… daha sonra 13 gün içerisinde kasamda 180 tl kadar açık çıkması sonucunda ben müdürüme işi bırakacagımı söyledim.bu ücreti maaşimdan kestıler kessınlerde benım dikkatsizligimden kaynaklanmış olabılır. ancak ana müdürlüğe istifamı vermeye gittigimde sıgortamın yatmadıgını ayrıca benden açık çıkan 180 tl kesceklerini tekrar hatırlattılar haklısınız kesıntınızı yapın benım hatam yanliş para üstü vermışımdır dedim. ancak 7 günlük daha ücretimi kestiler. habersız istifa ettın dıyerek ve 20 günlük maaşim çaliştigim boşa gitti her hangi bir üçret alamadım. sıgortamın yatmadıgıda yanıma kar kaldı ne yapmam gerekır haklımıyım haksızmıyım bu durumda…

    • Fatih bey merhaba,
      İş kanununa göre işci işe girmeden bir gün önce işe girişinin yapılması gerekir. Öncelikle işveren işe girişinizi yapmadığı için haksız bu durumu yazılı şikayetle çalışma bakanlığı il müdürlüğüne veya işkura bildiriseniz(alo 170 de bu görevi görüyor) firma incekenip sigortasız personel çalıştırmadan dolayı cezalandırılır. İş kanununa göre 2 aya kadar deneme süresi vardır bu durumda ihbar öneli uygulanmaz aynı gün işi bırakabilirsiniz veya işveren çıkarabilir bunun için maaştan kesiti yapılamaz bu durumdu yazılı olarak işverene sigortasız çalışmanızı şikayet edeceğinizi bildirerek beyan ederek alacaklarınızı talep edin ödenmezse şikayette bulunabilirsiniz

  17. Merhaba nevzat bey öncelikle buradaki yaptığınız yardımlar için çok teşekkür ediyorum ve mümkünse bir sorum olacaktı şu anda halen 5 aydır çalışmakta olduğum şirkette sigortam yapılmıyor kestiğim faturalar vs. Var is yerinde çalıştığıma dair komşu dükkandan da bir şahidim var 5 aydır orada olduğumu ispatlayabilirim ancak sorun şu ki ben 170 ı arayıp şikayet etmeme rağmen hiçbirşey olmadı kimse gelmedi bende dava açmayı düşünüyorum fakat durumum pek müsait değil baro dan avukat isteyebilirmiyim masrafları hakkında bir bilginiz varmı diğer bir sorum da noterden tasdik ettirmek gerekiyormuş is yerine yazı gönderiyorlarmış bunun içinde ne kadar ücret öderim ne gibi evrak götürmem gerekir vaktinizi alacağım biraz Özür diliyorum yardıminizi bekliyorum şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.

    • Tahsin bey merhaba,
      Noterden evrak dediğiniz işvereninize noterden ihtarname cekmektir ihtarnamede şu tarihten şu tarihe çalışmaktayım hala sigortam yapılmadı işe girişimin yapılması demeniz yeterli olacaktır bu ihtarname noter harcına tabidir çok yüksek ücretler değildir 150-200 tl tutacağını tahmin ediyorum
      CMUK Hakkında yasa gereği baro ücretsiz avukat tahsisi yaptığını biliyoruz ama iş hukuku konusundada yapıyorlarmı bilmiyorum istanbul barosunu arayarak bunu öğrenebilirsiniz

  18. oktay kızıltepe

    merhabalar 6 yıla yakın bir zamandır hukuk bürosunda sigortasız olarak çalıştım sürekli olarak sigortanı yapacağız diye oyalayıp durdular şimdi işten çıktım dava açmayı düşünüyorum elimde delillerim ve şahitlerim var dava açarsam kaybetme şansım olurmu ayrıca sigortasız işçi çalıştırmanın cezası nedir ve ayrıca tazminat davası açmayı da düşünüyorum kıdem ve ihbar tazminatı alabilme şansım varmı bana bi an önce cevap yazarsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim

    • Oktay bey merhaba,
      Sigortasız eleman çalıştırmak yasaktır durumu çalışma bakanlığı ve işkura yazılı bildirin inceleme sonucu sigortasız çalıştığınız tespit edilirse işverene geriye doğru sigortalarınız cezalı şekilde yaptırılır 6 yıl için işverene bunun maliyeti çok ciddi olacaktır yıllık 18-20 bin tl gibi yaklaşık şikayet etmeniz dava açmanıza entel değildir fakat dava sürelerini kaçırmayın bir iş hukuıku avukatı ile bu işlemi yapmanızı öneririm

  19. yasemin yurtsever

    Merhaba 5aydır belediyede çalışıyorum ne sigortamı yapıyolar ne aylığı veriyolar hep olacak diye geçiştiriyolar.eleman alımı için yer yok diyolar ama 2 kişiyi aldılar.daha torpilliler dye ben hala bekliyorum. Yapabileceğim bişey var mı hak talep edebileceğim bi yer.nereye nasıl başvurabilirim. Yardimcı olurmusunuz

  20. merhaba nevzat bey
    ben apartman görevlisi olarak çalışıyorum 2001 yılında emekli oldum. bu tarihden itibaren 2012 yılına kadar sigortasız çalıştım,geçen zaman zarfında geriye dönük herhangibi bi hak talep edebiliyomuyum.

  21. merhaba ben 2005 yılında bir firmada 3.5 yıl çalıştım.Çalıştığım bu sürede sigortam yapılmadı ve asgari ücretin altında elden maaş aldım.daha sonra çıkarıldım.2009 yılında işten çıktım aradan 4 yıl geçti.Şu an hak talep edebilirmiyim tazminat davası açabilirmiyim bilgi verebilirmisiniz.
    teşekkürler.

    • Erkan bey merhaba,
      durumunuzu ispatlayabilirseniz hak talep edebilirsiniz ispatlayıcı belge veya kişler var ise iş hukuku alanında çalışan bir avukatla temas kurmanızı öneririm

  22. selam nevzat bey ben yurt dısında özel bir entegre tesiste calısıyorum anlaşmada sigorta vardı ama 6 ay sigortamı yapmamışlar daha sonra ki 5 ay yapmışlar işten ayrıldıktan sonra ne yapmam lazım hakkımı alabilirmiyim teşekkür ederim

    • Hakan bey merhaba,
      sigortasız çalıştığınızı belgelemeniz halinde bu konuyu dava konusu yapabilir hakedişlerinizi talep edebilirsiniz

  23. merhaba
    01.11.2011 tarihinde küçük bi işletmede mobilya kalfası olarak işe başladım.sigortamı maaşımı konuşmama rağmen hep geçiktirdiler (akraba ilişkisi yüzünden) 20.02.2012 tarihinde köyümde tarlalarıma ekin ektiğinden tarım sigortası yaptırdım . 2 ay o işlerle uğraştırkdan sonra tarım sigorta bedelini yatırmadım.bu mobilya işinden devam ediyordum ama ne maaşımı düzgün verdiler ne sigortamı yatırdılar günler geçtikçe meblağ arttığı için çıkmam da zor oldu ama 05.08.2013 tarihinde artık işveren ne biriken paramı vermiyeceğini ne de sigortamı yaptıracağını kesin bi dille söyleyip çalışmşyorsan çık git deyince bende çıkma zorunda kaldım. ssk ya gittiğimde tarım sigortamın devam ettiğini gordum.ama ben bu konuda mağdurum nasıl hakkımı arıyabılırım ne yapabilirim bi yol gösterirseniz sevinirim.
    saygılarımla

    • Faik bey merhaba,
      sigortasız çalıştığınızı belgeleyerek iş kura veya alo 170 hattına şikayette bulunursanız inceleme sonucu çalıştığınız tespit edilirse geriye doğru işverene sigortalarınız yaptırılır ve dava konusu ederek alacak talebinde bulunabilirsiniz.

      • sigortasız çalışdığımı nasıl belgeleyebilirim bunu belgelemeden iş kura veya alo 170 hattını direk arayabilirmiyim teşekkürler

  24. Merhaba Nevzat Bey,
    Yaptığınıız yardımlardan dolayı teşekkür ederim.Benim sorunumda Özel bir firmada Satış Temsilcisi olarak çalışmaktaydım Firma teminat olarak 30.000 Tl lik senet imzalattıktan sonra işe başlattı. İşe başlama tarihi 13 Haziran 2013 Fakat 6 Eylül 2013 tarihinde işime son verildiği tarafıma sözlü olarak söylendi. Bu zaman içinde Sigortamında başlangıcı yapılmamış. Benim sosyal hakklarım nelerdir. Bukısa zaman içinde İhbar Tazminatı hak ediyormuyum. Maaşı elden hiçbir imza atmadan veriyorlardı. Mesai saatleri sabah 07:00 Akşam 07:30 Fazla mesai ücreti hak edebilirmiyim. Ayrıca senedimi alabilmek için noterden nasıl ihtarname çekmeliyim. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden Teşekkür ederim

    • Soner bey merhaba,
      İş kanunumuzda deneme süresine ilişkin düzenlemeler on beşinci maddede yapılmıştır. On beşinci madde de:“Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.” denilmektedir
      Bu açıklama sizin
      1-İhbar tazminatı talep edebileceğinizi
      2-fazla çalışma bedelelrinizi talep edebileceğinizi göstermektedir önerim noterden ihtarname ile verdiğiniz teminat senedini ve yukarda bahsettiğim hakedişlerinizin ödenmesini talep edin ödenmemesi halinde iş kura şikayette bulunabileceğiniz gibi dava konusuda yapabilirsiniz

  25. Yanımda 2 işçi çalışıyor bize sigorta yapma para ver dedil er arkamdan gidip dolap cevirmisler ve şikayet etmişler konfeksiyon dukkanim var sgk müfettişleri geldi rapor tuttu gitti bunlar 2 yıldır yanımda acaba ne kadar ceza gelir 2 işçiye 2 yıl

    • Serdar bey merhaba,
      a) Bilânço esasına göre defter tutmakla yükümlü olanlara (1yıl için 1 sigortalı): 38 asgari Ücret
      b) Diğer defterleri tutmakla yükümlü olanlara (1 yıl için 1 sigortalı ) 38 asgari Ücret
      c) Defter tutmakla yükümlü olmayanlar (1 yıl için 1 sigortalı ) 29 asgari Ücret

      Sigortasız işçi çalıştırmakla ayrıca aşağıdaki yaptırımlarla da maruz kalırsınız.

      Primleri ve gecikme cezalarını ödersiniz..Teşviklerden yararlanamazsınız .İş kazası meslek hastalığı hastalıkla ilgili masrafları ödersiniz.İş kazası ve meslek hastalığından dolayı bağlanacak gelirleri de ödersiniz ki bu gelirler çok yüksek meblağlar tutmaktadır.

      İdarî para cezaları ilgiliye tebliğ ile tahakkuk eder. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ya da Kurumun ilgili hesaplarına yatırılır veya aynı süre içinde Kuruma itiraz edilebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilirler. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idari para cezası kesinleşir.

      İdarî para cezalarının, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme idari para cezasına karşı yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez. Ancak Kurumca veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan dörttebirlik ceza tutarı, 89 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü de dikkate alınarak tahsil edilir.

  26. Merhaba Nevzat Bey;
    üniversite öğrencisiyim ve okurken aynı zamanda çalışmak adına 26 aralık 2009 tarihinde Amerikan markası bir şirket olup franchise bir restorantda part time olarak işçi statüsünde çalışmaya başladım. part time bir kaç ay çalıştıkdan sonra şubat mart 2010 tarıhlerınde işletme sahipleri değişti ve o sırada birçok çalışanında işine son verildi benim ise yine aynı şekilde çıkışım yapılmış ve ibraname imzalatılarak tekrar girişim yapıldı bu süre içinde 2 ay sigortasız çalıştırıldıgımı fark ettım. 27.02.2010 çıkışım yapılmış ve 28.04.2010 tarıhınde tekrar girişim yapılıyor. işe parttime olarak başlamama ragmen sürekli işyerinde tutuluyor ve gereginden fazla saat çalıştırılıyordum. yani gerek part time gerek full time bu işletmede çalışmaya devam ettim ve hazıran 2012 yılında bir bankada yapacagım üniversite stajım dolayısıyla izin aldım ve stajım başladıkdan iki hafta sonra işveren tarafından işten çıkartıldıgımı öğrendim ve tekrardan önüme bir istafa mektubu konularak imzalamam istendi . iki ay süren stajımın ardından başka bir sektörde bir magazada çalışmaya başladım ve staj artı magazadakı çalıştıgım süre yanı toplamda 6 aylık bir süre sonrasında aynı işletme beni tekrar kendi bünyesıne almak istediğini soyleyerek işveren tarafından çagrıldım ve diğer işyerinde de bir takım sorunlar çıktıgından dolayı kabul ettim ve tekrar 26 aralık 2012 tarihinde aynı işletme beni kendi bünyesı altına aldı. yine part time olarak başladıgım aynı işyerınde çok karmaşık bir sistem işliyordu ve maliyet adı altında eleman alınmıyor ve başka restorantta kasıyer sıkıntısı doğdugundan dolayı süreklı işyerinde tutuluyordum .haftada bi veya iki defa eve gittigim günler oldu. yani böyle karmaşık bir şekilde çalıştırılmaya devam ettım .23 agustos 2013 tarıhınde yanı geçtiğimiz ay bir anda işime son verildi .gerekçeleri 23 agustos 2013 günü işe devamsızlık yapmış olmam . fakat bu tarıhten önceki bir hafta boyunca sabh 8,00 de girdiğim vardiyalardan gece saat 24,00 a kadar zorla çalıştırıldım bu da günde 16 saat yapar kı bir hafta bu şekılde devam ettıkten sonra 22 agustos gunu ızınlıyım ve 23 agustos gununde vucut artık kaldırmıyor ve o gun bır turlu uykudan ayılıp işe gidemedim .telefonuma gelen o gun işe gitmedigim için işime son verildigini öğrendim ve aynı gun hemen işyerine giderek durumu sordugumda birşey değişmedi . bnde hemen haklarımı arama yoluna düştüm ve çalışma bakanlıgına sosyal guvenlık kurumuna muracaat ettım ve benı işletmenın bulundugu işkura yönlendırdıler ıskura şikayet dilekçemi bıraktım fakat ellerınde birçok şikayet dilekçesi oldugunu ve benim dilekçeye sıra gelmesının 6 ay kadar sürecegı soylendı. bir haftalık araştırmadan sonra solugu iş mahkemesınde aldım .iş mahkemesıne bu işletme hakkında dava açtım . bu arada çalıştıgım süre boyunca devlet tarafından ödenen asgarı geçim indirimleri hiç bir şekilde ödenmemiştir aynı zamanda çalıştıgım süre zarfında yıllık izin haklarım verilmemiş hep bir erteleme oyalama düşüncesiyle yıllık ücretli izin haklarımı kullanmama izin verilmedi. sigorta dökümlerimi incelerken 2010 yılında 2 ay kadar sigortasz çalıştırıldıgımı fark ettım bunların hepsini açtıgım dava dilekçemde belirtmiş bulunmaktayım .davayı açalı yaklaşık 9 günlük bir zaman geçmiştir. 12 eylül 2013 günü yani dün dava açtıgım işletmenin avukatı tarafından arandım ve hala işçileri olarak gözüktüğümü çıkışımı imzalamam konusunda uzlaşmaya varmamızı ve çıkışımı 3 gün işe devamsızlık olarak gösterecegini söylendi. bnde tlfnumda kayıtlı mesajdan bahsettım kendısıne ve boyle bişeyın mumkun olmadıgını izah ettım .bu işletme aynı zamanda dava açtıgım için ve istifa mektubunu imzalamazsam içerde kalan son ay kı maasımı vermeyeceklerını soyledıler. avukat ise karşılıklı anlasmayı bitirip imza karşılıgında maasımı verecegını soyledı ve bende hukukı yollardan devam etmek ıstedıgımı hiçbir şekilde ibraname imzalamayacagımı belirttim .
    Sizden ricam şuana kadar geldiğim noktayı belirtmiş bulunmaktayım .şu andan sonra neler yapabilirim nerelere başvurabilir ve hangı yolları izlememde fayda vardır karşı taraftan neler talep edebilir ve sizinde bana tavsiye edeceginiz durumlar nelerdir bana yardımcı olursanız sevınırım.

    • Erdal bey merhaba,
      sorunuzu ayrıntılı bir şekilde okudum,
      iş hukuku açısından haklı olup iddiada bulunacağınız birçok şey var
      1-fazla çalıştırmalar ve ödenmeyen mesaileri
      2-bir gün devamsızlıkla iş akdinin son verilmesi
      3-sigortasız çalıştırılmanız gibi unsurları kullanabilir hakedişlerinizi talep edebilir ayrıca işe iade davası açabilirsiniz fakat bu konular ayrıntıların önemli, olduğu hususlar o yüzden bu süreci bi,r avukatla götürmeniz sizin için daha doğru olacaktır dava konusu yaptığınız için diğer alternatifleri kullanamayacaksınız

  27. Merhaba Nevzat Bey
    Ben 7 aydır bir iş yerinde çalışıyorum.işveren sigortamı başlatmadı ve her konusunu actıgımda biraz sabret yapıcam deyıp erteledi …
    şuan sikayet etmek istiyorum ama şikayetten sonra çalışmam mümkün degil.
    ben orada calışırken mı sıkayet etmem lazım yoksa cıktıktan sonra sıkayetcı olursam ıspatlanabılır mı ve de ne gibi yaptırımlarda bulunabılırım
    tek calısan benım ..iyi calışmalar.

    • Kubra hanım emrhaba,
      öncelikle son bir kez işvereninizle sigortanızın önemini belirten bir konuşma yapın hala sigortanız yapılmıyor ise işkur ve çalışma bakanlığı il müdürlüğüne veya alo 170 hattına şikayette bulunabilirsiniz

  28. öncelikle vereceginiz cevaba karşı teşekkür ederim ben 2007 senesinden beri özel bir bankanın müdürünün hem ev işlerini hemde çocuguna bakmaktayım herhangi bir sigortam yok sigorta talebinde her yıl bulunmama ragmen yapamayacagını şu an müsait olmadıgını söyleyerek 2013 yılına geldik alo 170 se şikayette bulundum 2 ay önce hala bir ekip gelmedi patronum pazar günü evini taşıyıp benimle oturup konuşma yapmadan sosyal hiç bir hakkımı vermeden çekti gitti elimde 8 yıldır çalıştıgım belgeler ve şahitler var ortada kaldım beraber çalıştıgımız sürece 4 ev deyiştirdik hepsinin adresleri ve aracımın site lere plaka kaydı bulunmakta ayrıca aracımın kredisini ödedi bu dekontlar kredi kartımı da ödedi geri kalan ücreti elden verdi ne yapabilirim bana acik mail atarsanız çok mutlu olurum lütfen bu konuda yardımcı olun avukat tutacak güce sahip deyilim … bana acil cevap alo 170 işyerinde tespite geç kaldı şimdi nasıl bir yol izlemeliyim alo 170 bu işin peşini tespit esnasında evi boş bulacak gittigi adreside verdim çalıştıgı bankanın adresinide sevgiler başarılar dilerim

    • Hatice hanım merhaba,
      elinizdeki belgeleride ekleyerek işkur’a şikayet dilekcesi yazmanızı öneririm onun sonucuna göre dava açabilirsiniz

  29. Gökhan Deliorman

    Merhaba Nevzat Bey, 2006 yılında kendi isteğimle, keyfi olarak, muhasebesel giriş çıkış yapmadan, 1,5 yıl süre ile tanıdık bir şirkette staj yaptım, şu anda çalıştığım yere iş tecrübelerimi belgelemek amaçlı ve onların istediğim maaşı verebilmek için o tecrübeni de belgele kabul edeceğiz sözüne istinaden bu stajı yaptığıma dair bir belge aldım ve insan kaynaklarına verdim, onlar da bu belgenin bu şirkete ait olduğunu şirkete teyit ettirdiler. Dün SGK veya vergi dairesinden o şirkete sigortasız işçi çalıştırmışsınız diye gitmişler. Şirket de kabul etmemiş, o kişiye ait herhangi bir kayıt bulunmamaktadır demişler ve gelenler gitmiş. Şirketteki ilgili kişiler ilk anda ismimi hatırlamamışlar o yüzden bu şekilde söylemişler ama hatırlayınca, beni arayıp durumu anlattılar. Bu durumda şirket herhangi bir cezai yaptırıma uğrar mı, ben herhangi bir yaptırıma uğrar mıyım, yapılması gerekenler nedir, 2006 yılında keyfi staj için gelen birine sigorta yapmak zorundalar mıydı?
    Teşekkür ederim.

    • Gökhan bey merhaba,
      sgk da keyfi staj diye birşey yoktur bir işletme stajer çalıştırabilir bu stajer öğrenci ise sgk sı okulu tarafından yapılır değil ise işveren sigortasını yaparak ücretini ödemek zorundadır eger sigortanız yapılmamış ise sgk nın tespitinde bu durum işvereni sigortasız personel çalıştırma ile muhatap edecektir ve ciddi cezalar ile karşı karşıya kalması mümkündür

  30. iyi günler ben bir ankara firmasında 4 aydır isg uzmanı olarak çalışmaktayım.. herhangi sözleşme yapılmadan imzalar atılmadan sözlü olarak anlaşma yoluna gittik. işveren maaşımı ödüyor ama 4 aydır sigortamı yatırmıyor bu durumda hangi yolları izlemeliyim.. geçmişe dönük yatıracağım diyor ama halen hareket yok.. sözleşme olmadan işe aldığı için sıkıntı yaşarmıyım.çalıştığım firmada müdürün ve benim uzman olarak imzaladığımız işle ilgili belgeler var ispat olarak olurmu tşk ederim

    • Merhaba özkan bey,
      çalışıyor olmanız bir iş akdiniz olduğu anlamına gelir ve her çalışan çalışmaya başlamadan önce sigortalanması yasal zorunluluktur bunun yapılması kayıtdışı istihdam anlamına gelir size önerim işvereninizle tekrar konuşup sigortanızı yapmasını ve bu durumun ona zararını anlatın yapmamada israr ederse alo 170 hattına şikayette buklunabilir işkura müracat edebilirsiniz

  31. merhaba nevzat bey ben 2 yıl boyunca bir devlet okulun anasınıfında yardımcı ablalık yaptım beni 4 saat çalışıyor gösterdiler ama tam gün çalışıyordum yani sabah 8 akşam 5 bana ödenen miktar asgari ücretin yarısıydı sigottamda yarım günlük yatıyordu bu sene devam etmedim geçmişe dönük bir hak iddia edebilirmiyim okuldan okul kameralı olduğu için giriş ve çıkış saatlerim bellidir diye düşünüyorum

    • Sema hanım merhaba,
      bunca süre böyle çalışmakla hata etmişsiniz şimdi müracat edebilirsiniz fakat temel kural iddianızı ispatlamanız gerekir kamera kayıtları elinizde var ise bu ispat olabilir fakat işverende ise bu kayıtlar ibraz edilmez ise ispatlayabilecek başka şeyler olması gerekir şahitler gibi

  32. nevzat bey bende bir okulda işe başladım ama okul müdürümüz sigortalı çalıştıramayacağını bunun çok büyük külfet olduğunu ağzımı sıkı tutmam gerktiğini söyledi aldığım ücret ise asgari ücretin yarısı bile değil bu konuda ne yapabilirim şikayet edersem beni direk işten çıkartır etmezsem ben mağdurum kimliğimi gizleyerek okul müdürünü şikayet etmem mümkünmü yada ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz

    • Ayşe hanım merhaba sigorta pirimleri külfet olsada işverenin çalışanı sigorta yaptırması yasal zorunluluktur size önerim öncelikle işvereninizle konuşun sigortanın sosyal güvence ve emekliliğiniz için sizin için önemini anlatın buna rağmen sizi sigortasız çalıştırmaya devam edecekse alo 170 hattına ihbarda bulunabilirsiniz sizin isminiz söylenmeyecektir sigorta müfettişleri kontrole gelecektir

  33. Öncelikle merhabalar ben 4aydır bir reklamcıda grafikerlik yapmaktayım. 4ay boyunca sigortamı yapmadılar ve başta yapıldı olarak anlaşmıştık. ayrıca son 2 aydırda paramı alamıyorum. Kötü olan son 2 aydır işleri evden yapıyorum. Yani açık olan bir şirkette yok. paramıda vermiyorlar sigortamıda . Orada çalıştığıma dair elimde çok fazla bir belge yok sadece müşterilerden benim adıma gelmiş olan mailler var oda son 1 ayın falan birde işyerindeyken ilk 2 aylık bi süreçte beni çalıştığım yerde gören çevredeki çalışanlar falan var. ben sigorta paramı ve son 2 aylık ücretimi nasıl alabilirm. Ses kaydı var patron kendi azıyla söylüyor yapmadığını ama oda yasal olmadğı için onuda kullanamıycam. Ne yapmam gerekiyor acil yardım.

    • Merhaba,
      Bu durumda yapabileceğiniz iki şey var
      1- işverenle konuşup hakedişlerinizi talep edeceksiniz
      2- 1. madde oluşmazsa işkura şikayet ve dava sürecine gideceksiniz

  34. Ayşe hanım merhaba okul veya başka bir kurum sigortasız işci çalıştırmak yasal olarak yasaktır ama işveren buna uymuyor ise o zaman işkur müdürlüğüne bildirebilirsiniz

  35. Seyhan kılıç

    merhaba nevzat bey.Ben bir güzellik salonunda sorumlu olarak görev alıyorum. İş verenin sağlık problemleri oldugundan iş yerinde bulunamadığı için 2 gün önce aldıgım elemanın sgk girişini bildiremedim.Sigortadan denetime geldiklerinde durumu anlattım ve elemanıma sigortasının bşlaması için bir evrak imzalatıldı.sonrasında 5000 tl ceza geldi. bu durumda itiraz etme hakkımız var mı ? İlk uyarı tarzında bişey gelmesi gerekmıyormuydu

    • Merhaba seyhan hanım,
      sigortalı personel çalıştırmanız halinde 1 gün önce sigorta girişini yapmanız zorunludur genel teftiş sırasında bu yapılmamış ise sgk ceza kesebilir bunun için uyarı gerekmiyor bu işverenin sorumluluğudur

  36. merhaba nevzat bey özel bir sağlık şirketinde 5 aydır çalışıyorum.sigortam olmadığını öğrendim kanıtlarsam var acaba günlerimi ve paramı alabilirmiyim..saolun

    • Merhaba,
      çalışanın sigortasını yapmak işverenin sorumluluğudur çalıştığınızı ispatlamanız ve sigorta müfettişlerinin tespiti halinde geriye doğru sigortanız resen yaptırılır

  37. nevzat bey sizden ricam bana kesinlikle bir meil atın ben 23 yasında kimsesiz yetim biriyim duygu sümürüsü yapmış olmayım ama danısacak kımsem yok anlamında dıyorum ben iş bulamadığım için bir insaat firmasında 25 gündür calısıyorum dün bir iş kazası gecırdım ve maket bıcağı ile strafon keserken calısırken son iki parmağımı kestım hastaneye dikis atmaya gittik fakat benım sigortam yatırılmamıs ve bana yatırdıklarını süylüyorlardı iş girisim icin hıc bir evrak istenmedı ama tc kımlık numaramı aldılar fakat sigortam yok elim sakat kalma ihtimalı bile var herhangi bir tazmınat davası acsam bir hak taleb edebilirmiyim veya üyle bir hakkım varmı ağır iş oldugu icin basıma farklı bırseyde gelebilirdi veya ümür boyu sakat kalma olasılığım vardı bana bir bilgi verseniz cok ıyı olur saygılarımla

  38. merhaba nevzat bey ben bir depoda 4 ay boyunca gece bekçiliği yaptım ve ayrıldım sgk ya girdiğim zaman benim sigorta yapılmadığımı gördüm ve ben işe girereken hiçbir sözleşme imzalamadım maasımıda elden alıyordum ne yapmam gerekiyor lütfen banada yardımcı olurmusunuz . cevabınızı mail adresime atabilirmisiniz teşekkür ederim

    • Özkan bey merhaba,
      işverenin işe girişiten bir gün önce sigorta yapması zorunludur fakat sizi yapılmamışsınız bu durumda o firmada çalıştığınızı ispatlamak kaydı ile şikayette bulunabileceğiniz gibi, davada açabilirsiniz

  39. MERHABALAR ;

    DÜN SGK ALO 170 E Bİ YAKINIMIN ÇALIŞTIĞI İŞ YERİNİ ŞİKAYET ETTİM SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILDIĞI İÇİN AMA DOĞRUDAN İSİM VERMEM YANLIŞ OLUR DİYE DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN OTURDUKLARI SİTEDE GENEL BİR ŞİKAYET YAPTIM ÇÜNKÜ BU ŞEKİLDE ÇALIŞAN ÇOK İNSAN VAR O SİTEDE FAKAT İSİM VERMEDİĞİM İÇİN DEĞERLENDİRMEYE ALINMADI AÇIK BİR ŞEKİLDE SİTE VE ADRES VERMEME RAĞMEN İŞLEME ALINMAMASI ÇOK GARİP DİĞER İNSANLARDA FAYDALANSIN DİYE DÜŞÜNMÜŞTÜM AMA OLMADI …. NASIL BİR YOL İZLEMEM GEREKİYOR

    • Sevda hanım merhaba,
      Alo 170 hattı bireysel şikayet hattıdır isim TC numarası ve adres vererek bireysel şikayette bulunabilirsiniz bunun dışında müracatları dikkate almazlar

  40. ALİ GÖKDEMİR

    kamuda 12 yıldır sigortasız olarak çalışıyorum maaşımı kaymakamlık ödüyor (500 tl) bu 12 yıl boyunça 5 veya 6 defa kaymakam değisti hepsinle konuştum beni sigortalı yapamıyacaklarını söylediler ,işi bırak veya böyle devam et dediler ,hizmetli olarak işe girdim ama memur gibi çalışıyorum birçok resmi belgelerde imzalarım bile var ..
    işimi kaybetmeden sigortalı olabilmek için ne yapmalıyım nereye başvurmalıyım

    • Ali bey merhaba,
      5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunun 117/ II.maddesi eski Türk Ceza Kanununda yer almayan suç tipini yaratmıştır. Buna göre “Çaresizliğini, kimsesizliğini ve bağlılığını sömürmek suretiyle kişi veya kişileri ücretsiz olarak veya sağladığı hizmet ile açık bir şekilde orantısız düşük bir ücretle çalıştıran veya bu durumda bulunan kişiyi, insan onuru ile bağdaşmayacak çalışma ve konaklama koşullarına tâbi kılan kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis veya yüz günden az olmamak üzere adlî para cezası verilir.”
      yine İş kanunumuzun 11. Maddesinde şöyle denmektedir:
      – (1) Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya, mesleki eğitime veya staja başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar.
      – (2) İş verenler, Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının;
      (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanları, çalışmaya başladıkları tarihten önce, kuruma e-sigorta yoluyla bildirmekle yükümlüdür demektedir.
      Yani işverenin iş kanununa göre işe başlamadan bir gün önce işe girişinizi yapması yasal zorunluluktur.
      durumunuzu öncelikle amirlerinize bildirerek sigortanızın yapılmasını isteyin olmazsa çalışma bakanlığı müfettişlerine ve işkura bildirebilirsiniz

  41. Gülgün Eğilmezbaş

    Merhaba Nevzat Bey,
    Benim durumum gerçekten bır çıkmaz..
    Ben 15 mayıs 1990 yılında iişe başladım.. İş görüşmesine gittiğim gün, iş veren ile şöyle bir konuşmamız olmuştu: (Babamdan emekli maaşı alıyorum sigorta olursam kesılır mı? İşveren kesıleceğını soyledı ve ben sigortasız işe başladım) Babamdan aldığım maaş emeklis sandığından bağlıydı.
    10 yıllık çalışma suremde kımse sıgorta yapmadı ve benı kımse uyarmadı.
    20 mayıs 2000 yılında şırket 150 kışıyı ışten çıkardı, işten çıkanlar sıgortalı oldukları ıcın tazmınatlarını aldı, işveren bana vermedı, ‘hatta dava acarsam bugüne kadar babamdan aldığım maaşlarında kesıleceğını’ soyledı.

    Bır avukat ıle goruştum, KAYBEDERSIN BOŞVER dedi.

    BEnım emeğım boşa gıtmıştı.

    Son 2 yıldır araştırma yapmaya başladım, ve oğrendım kı kurumlar farklı olduğunda (SSK/EMEKLİ SANDIĞI) sigorta olmamda bır sorun yokmuş. sadece emeklı sandığı sağlık guvencesınden yararlanamıyormuşum.
    Bu konuda dava açmayı duiunuyorum, kazanma şansım olabılır mı?

    Hala bır şansım varmı?
    Teşekkurler

    • Gülgün hanım merhaba,
      siz babanızdan emekli maaşı alsanızda bu sizin sorununuz işverenin sizi işe girmeden bir gün önce sigortalı yapması yasal zorunluluktur bu işveren yanında çalıştığınızı ve işverenin işten çıkarttığını ispatlamanız halinde tazminatınızı alabileceğiniz gibi incelenmesi, halinde işverende sigortasız çalışmanıza müsade etmesinden dolayı çok ciddi cezalarla muhatap olacaktır

  42. Nevzat bey merhabalar,
    Benim bir sorum olacak.
    Kardeşimin yanında atölyede kendi hesabına çalışan arkadaş kardeşimle iş konusunda anlaşamayınca ayrıldılar.kendisi iş ortaklığı bozulunca çok mağdur olduğu için kardeşimi sgk ya ve işkura şikayet etmiş.2007 de kardeşimn yanına geldi ve kendi mesleği ile ilgili işleri kendi yaptı parasını kendi aldı.ya iş yerini aç yada bizde sigortalı ol dedik ama kendi ciddiyetsizliğinden dolayı sigorta yaptırmadı ve kendi iş yerini açmadı bağkura kayıt olmadı.diğer fatura kesimi kdv gibi yükümlülükleri kardeşimin üzerinden yaptı.bazı aylar kendi işinden yüzde bazı aylar iş yeri kirası verdi.her aya muhasebeci vergi hesabını yapıp paylarına düşeni kardeşim ve şikayetçi arkadaştan tahsil etti.elektrik su parasını kendi ödedi.bizler ve komşu esnaf hep sigortanı yap dedik ama yapmadı.2009 da zorla 3 ay bizim sigorta numarasından sigorta yatırdı.kısacası kendi hesabına çalıştı.iş ortaklığı veya başka adla aramızda sözleşme yok.eskiden tanıdığımız biri olduğu için mağdur olmasın diye dükkanın bir bölümünde çalışmasına izin verdik.tabi burda asıl suç bizde bunca sene buna müseade ettik.iş kurdaki şikayetini alacaklarımı aldım diye geri aldı.ortaklık hesap kapaması sonucu kendisinin hesabına bir miktar para yatırdık ve dekonta iş ortkalığı hesap kesimi bedeli diye yazdırdık.ayrıca parayı alınca iş ortaklığının bittiğine dair ibraname aldık 2 şahitli imzalı.bu ibranamede 2007 den beri devam eden iş ortaklığının anlaşma ve yatırılan bedel ile sona erdiğini kardeşimi gayri kabulu rücü olarak ibra ettiğini yazdı ve imzaladı.parayı alınca bir de sgk ya şikayet ettim dedi bize.şimdi biz ne yapacağız.kendi hesabına çalışan biri olduğunu nasıl ispatlarız.elimizde sadece ibaraname ve bankaya yatan dekont var.subat 2014 te sgk denetmeni dosyayı incaleyecekmiş.nasıl bir yol izleyelim yardımcı olursanız sevinirim.2007 den 2013 ekime kadar kendi hesabına çalıştı 2009 da 3 ay sigortasını bizim numaradan yatırdı.iş yerinde başka çalışan da yok.komşular şahit ama bu şahitlik geçerli olurmu.sgk ceza keserse iş mahkemesine başvuralımmı.ceza kesilirse ne kadar öderiz.ayrıca şikayet dilekçesi ekine 2009 2010 yıllarına ait iş yerine gelen ve kendi imzaladığı tebligat fotokopisi kendi imzaladığı fatura vs.koymuş.kardeşimden parayı alınca sgk ya gidip şikayetten vaz geçtim diye dilekçe vermiş. ama kabul olmaz demişler.şimdi kendide pişman ama araştırdığım kadarı ile biz çok mağdur olacağız.yardım ve bilgilerinize çok ihtişyacımız var. şimdiden çok teşekkürler.

    • Oğuzhan bey merhaba,
      evet haklısınız hatalı bir iş yapmışsınız ama çokda korkulacak bir durum yok elinizde ortak olduğuna ve ortaklıktan ayrıldığına dair kendi imzalı ibranamesi var sgk müfettişinede durumu aynen böyle anlatmanızı öneririm müfettiş belge incelemesi yanında sizin ifadelerinizide alcaktır şikayetci olan müfettişe şikayetinden vazgeçtiğini veya durumun işci işceren ilişkisi değil ortaklık olduğunu söylerse ceza yemezsiniz böyle söylese bile şahit ve ibraname lehinize olacaktır

  43. merhaba nevzat bey ben iyilik yaptım ama cok pahlıya maal oldu galba bana bir kahve caliştırdım hep zararına bir müşterim vardı cok zor durumda yeşil kartlı tüm bankalara borcu vardı cok kotu durumdaydı benden iş isedi ama sigorta yapma kesilir dedi sabah 8 ile oylen 12 ye kadar calıştı 7 yıl ama yedi yıl içersinde cok hasta oldu cogu zaman hastanede yattı hep yanında oldum 2012 de kahvemi kapatım beni 7 yıl sigortamı yapmadı diye mahkemeye verdi yeşil kartı da var hep yeşil kartan faydalandı mahkeme daha bitmedi ben inkar etmedim caliştını soyledim aynen size soyledigim gibi sizce ne yapmalıyım ceza gelirmi

    • Şenol bey merhaba,
      sigortasız personel çalıştırdığınızı kabul etmişsiniz personelin geriye doğru sigortasını yapmanıza veya kaybının karşılanmasına karar verilebilir fakat bununlada bitmez sgk da cezalı beyanlarda bulunmanızı ister önerim davanızı bir iş hukuku avukatı ile götürün çok ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz

  44. merhaba ben bişey sormak istiyorum 15 sene önce annem devlet okulunda hademe olarak çalıstı bu 13 sene boyunca sigortası ödenmedi ve askeri ücretin altında ücret aldı.elimizde işe başaldığı tarihle ilgili okulun vermiş oldugu bir belge var ve bu 13 senenin son 2 ay sigortası yapılmış.şuanda 2 tane şahidimizde var(annemle aynı okulda çalışan öğretmenler).yaklaşık 5 ay önce sgk müdürlüğüne dilekce verdik biz sizi arıcaz dediler 5 ay oldu nerdeyse hiç ses yok.bu durumda ne yapmamız gerekiyor.sizce boşamı ugrasıyoruz bu çabalarımız boşa gider mi

    • Merhaba,
      boşuna ugraşmıyorsunuz lütfen hakkınızı sonuna kadar savunun tekrar dilekce ile evrak kayıtrtan gecirip bir nüshasını alarak müracat edin ayrıca internetten bilgi edinme yasası kapsamında dilekcenizin akibetini sorun ordan yazıldığında cevap daha hızlı gelir

  45. Merhabalar.Özel bir sektörde 3 yıldır çalışmaktayım.İşe başlarken hiçbir sözleşme imzalamadım.7/2/11 tarihinde işe başladım.İşveren 08/03/2011 tarihinde sigortamı başlatmıştır.Üç yıldır sabah 8,30 aksam 18,30 c.tesi günleri 8,30-15.00 arası çalışmaktayız.Bu saatler en makul çıkış saatlerimizdir.Çünkü işin durumuna göre aksam 7-8 lere kadar ve ctesi günleri 4-5 e kadar çalışmaktayız.Resmi tatillerde full çalışıyoruz.Kesinlikle mesai ücreti almadım hiç.Ve maaşım 950tl net iken asgari ücret üzerinden gözüküyor.Sorum şöyle olacak.Bu sebeplerden dolayı iş akdimi fesh edip kıdem tazminatımı alabilirmiyim.Nasıl hareket etmeliyim.Elimde nasıl bir kanıt olmalı.görevim ön muhasebe ve sekreterlik.Çalışan sayısı sadece 2 kişi.Birde işveren psikolojik -baskı uyguluyor tartışmaya girdigimizde kaba davranarak (kes sesini sus gibi) bağırıp çağırıyor.2 çalışan oldugumuz için (diğer çalışan patronun tanıdığı).Hiç bir şekilde bunu kanıtlayamamki.Devlet ses kaydını kabul etmiyor.Ne olucak benim gibi çalışanların hali :(( Acil yardımlarınızı bekliyorum.Yarın İşverenimle konuşmayı düşünüyorum.

    • Merhaba,
      hukukta temel kural iddia eden ispatla yükümlüdür eksik maaş,fazla mesai sizin iddianız bunu ispatlamak kaydı ile düşük maaş sebebi ilede ödenmeyen mesailer sebebi ilede haklı fesih yapabilirsiniz fakat dediğim gibi ispat gerekir

  46. Nevzat Bey Merhabalar… Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.2000 yılından beri özel bir firmada çalışıyorum 2001 de 2 sene kadar sigortamı ödediler2003 de çıkış yaptılar 2012 tekrar giriş yaptılar şu an sigortalıyım ama 10 senem boşuna gitti sigortasız çalıştığım süreler içersinde bankalara hep ben gittiğim için şirkete ait elimde bir sürü dekont ve banka cüzdanı var resmi hesaplarından ve özel hesaplarından talimatla çok paralar çektim ben işe başladığımda 100 kişi kadar çalışanı vardı 6 sene önce iş değişikliği yüzünden herkesi çıkardılar bir tek ben kaldım benim sorum sigortalı çalışırken şikayette bulunursam banka dekontları yeterli olurmu 10 senelik sigortamı ödettirebilirirmiyim bu güne kadar hiç izin kullanmadım parasınıda almadım bunlarıda kazanma şansım olurmu şunuda belirteyim nevzat bey işverenle konuşmaya çalıştım ama eskileri karıştırma geleceğe bak diyor bildiğiniz dalga geçiyor 14 senemi verdim aldığım ücret asgari ücret sizce nasıl bir yol çizmeliyim şimdiden çok teşekkür ederim hayırlı akşamlar nevzat bey…

    • Tolga bey merhaba,
      elinizdeki belgeler ile bir iş hukuku alanında çalışan avukata gitmenizi belgelerinizi ona inceletmenizi ve duruma görede dava konusu yapmanızı öneririm

  47. yorumuma cevap alamadım moderatör onayı beklemektedir diyor.sizden gelecek cevaba göre hareket etmek istiyorum..işverenimde kendi kafasına göre çalıştırmaya başladı.c.tesi günü çalışma saatini 3:30 a çekti.lütfden acil yardım bekliyorum ne yapmam gerek.

  48. Bana yardimci olun nevzat bey kahvemi kapatim tamam 7 yillik sigortayi da yatirayim kabul ama cok ceza gelmesin diye ne yapmaliyim veya af kanunu gelirmi en kadar az oderim bana guzel bir cevap mailime atarsaniz cok duaga ederim size

    • Şenol bey merhaba,
      bagkurla alakalı borç sildirme veya faiz indirimi imkanınız var son torba yasa ile gelen vergi dairesi borçlarınızıda yapılandırma şansınız var

  49. merhaba nevzat bey ben bir biş yerinde 6 aydır çalışıyorum ha bugün ha yarın dıyerek oyalıyorlar beni sigortamı yapmıyorlar bende mağaza müdürüne söyledim sigortam yapılmadığı takdirde size dava açacam tazminat talep edecem dedim hiç bir şey söylemedi yapacağız dedi dahada yapmamışlar ben eğer TAZMİNAT DAVASI AÇARSAM KAZANIRMIYIM TAZMİNATIMI ALABİLİRMİYİM ALSAMDA BU 6 AY İÇİN NE KADAR BİR TAZMİNAT ALIRIM …

  50. nevzat bey merhaba size geçen gün bir kaç kelime bir şeyler yazdım gönderdim şimdi bakıyom ne yazı nede cvp var nerden yazdığım yazıyı bulabilirim vede cvp ilginize tşk..

  51. merhaba nevzat bey biz 5 arkadaşız b iz işe girdiyimizde b ütün evraklarımızı iş verene teslim etik iş veren b izi 15 gün oyaladı evrakları kayb oldu diyerek sonradan ne hikmetse b uldu ben 27 eylülde işe girdim ekim ayından 19 gün sigortam yatmamış ve arkadaşlarında benim kadar
    onlar işe daha önce girdiyi halde19 gün sigortalı gözüküyorlar b izi hafta sonuda çalıştırdılar izinsiz 10 gün hafta tatilimizde çalıştık ücretini ödemediler ve çalışma saatleri içinde hiç molasız çalıştırıldık 11 saat ne yapa biliriz nasıl hakımızı araya biliriz çalıştıgımız yer bir devlet kuruluşunun yemek hanesi taşeron fiirma ücretsiz izne çıkarıldık b ize ne kadar ücretsiz izin kulancamız söylen meyip kagıtta izingün yeri b oş b ırakılmıştı b en sordugumda sizinle ilgilideyil orası denildi
    lütfen cevab ınızı b ekliyorum yardım ederseniz sevinirim

    • Hacer hanım merhaba,
      iş kanunumuzda işcinin çalıştırılması açık belirtilmiş işe girmeden bir gün önce sigortası yapılmalı haftalık 45 saat üzeri fazla mesai ödenmeli denmiş fakat anladığım kadarı ile işvereniniz bunu suistimal etmiş henüz deneme süresinde çalışmada olduğunuz için durum ile alkalı sadece ihbar önelinizi alarak ayrılma şansınız var fakat sigortasız ve fazla çalışma süreniz ile alakalı öncelikle işvereninizle görüşüp durumun düzeltilmesini talep etmenizi bu olmaz ise sgk ya ve işkura şikayette bulunabilirsiniz

  52. nevzat bey cvp diyorsunuz sadece si yazmışsınız anlamadım

    • Ercan bey merhaba,
      sanırım bir sorun oldu sorunuzu tekrar sorarsanız hemen cevaplarım karmaşadan dolayı özür dilerim

  53. 01 06 1999da işe başladım 01 11 2006 ya kadar sigortam yatmadı ondan sonra yapıldı şu an aynı yerde çalışıyorum 2006 dan bu zamana 8 yıllık bir sortam oldu 7 yıl yatmadı bu senede 7 gün 12 saat çalışıp hiçbir izin kullanmadım ne mesai ne izin parası alamadım şu arkadaş rahatsız olduğu için 3 haftadır gece gündüz çalışıyorum yine hiç birşey alamıyorum beni işi bıraktırmaya zorluyor kendim bırakırsam bütün haklarımdan vazgeçmiş olucam 15 yıllık emeğim 7 yıllık sigortasız boşuna gider diye korkuyorum bütün haklarımı nasıl isapat edip alabilirim SAYGILARIMI ARZ EDERİM….

    • Ali bey merhaba,
      sigortasız çalıştığınız dönemleri ispatlama şansınız var ise sgk ya müracat edip işverenin geriye doğru düzeltme yapmasını sağlayabilirsiniz bu imkanınız yok ise işvereninizle konuşup sigortasız döneminizi telafi etmesini talep edebilirsiniz

  54. merhaba nevzat bey ben bir biş yerinde 6 aydır çalışıyorum ha bugün ha yarın dıyerek oyalıyorlar beni sigortamı yapmıyorlar bende mağaza müdürüne söyledim sigortam yapılmadığı takdirde size dava açacam tazminat talep edecem dedim hiç bir şey söylemedi yapacağız dedi dahada yapmamışlar ben eğer TAZMİNAT DAVASI AÇARSAM KAZANIRMIYIM TAZMİNATIMI ALABİLİRMİYİM ALSAMDA BU 6 AY İÇİN NE KADAR BİR TAZMİNAT ALIRIM …

  55. mrblar ben boşanma aşamasındayım .eşim bana nafaka tazminat vermemek için sigortasız işte çalışıyor.(çalıştıgı firma sürekli vergiden kaçmak için sürekli firma isimini degiştiriyor.=ayrıca kendisi maddi olarak sıkıntısı olmamakla birlikte özel istege bağlı tarım sigortası yapmaktadır üzerine kayıtlı evi arabası vardır.bankada hesaplarında yuklu mıktar para vardır.ne yapabilirim.

    • Ece hanım merhaba,
      Sormuş olduğunuz soru hukuki bir sorudur Bir hukukcuya danışmanızı öneririm fakat medeni kanun evlilikteki edinimleri boşanma halinde eşit taksim etmiştir varlıkları ispatlamanız halinde paylaşırsınız bunun usulünü hukukcular size anlatır. Sigortasız çalışma konusunda SGK müdürlüklerine veya alo 170 şikayet hattına yapılan ihbarlarda iş müfettişlerinin teftişi sonucu sigortasız çalışan tespit edilirse sigorta kaydı yapılır

  56. nevzat bey soruma neden cvp vermiyorsunuz benden sonra yazan herkeze cvp verdiniz benim soruma daha cvp vermadiniz…

    • Ercan bey merhaba
      sanırım siteye koyduğumuz aşağıdaki uyarıyı görmediniz
      DİKKAT !!!
      Sevgili Okuyucularımız iş yoğunluğumuz nedeni ile 10.03.2014 tarihinden itibaren gelen soruları iki ay boyunca yanıtlayamayacağım. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

      • nevzat bey eğer sizde tarihe baksanız bende soruyo şubat 28 de sormuşum vede cvp şimdiğe kadar almamışım yani mart ayında sormamışım..

  57. merhaba nevzat bey
    ırakta 10 aydır bir şirketde çalışıyordum işinin sona ermesinden dolayı işden çıkarıldım. 2013 yılına ait ekim -kasım-aralık ayı maaşım içerde ve 10 aylık sigortam yatmamış her aramamda şirketi kimseyle görştürmüyorlar beni maaşımı ne zaman yatıracaksın dediğimde muhasebeci yok insan kynakları yokdeyip yalan üstüne yalan atıyorlar inanın şirketde yetkili olmazmı ya yok diyorlar telefonu suratıma kapatıyorlar şuan 2014 yılının mayıs içindeyiz hala para yatmadı bu konuda ne yapmam gerekiyor nevzat bey yasal işlemleri başlatsam mahkeme ne kadar sürer…

    • İlhan bey merhaba ,
      size önerim durumunuzu ihtarname ile noterden yazılı olarak işverene bildirin. buna rağmen ödeme veya işlem yapılmaz ise yasal haklarınızı kullanın.Bir hukukcu ile görüşerek dava acabilir ilgili kurumlara şikayette bulunabilirsiniz.

  58. nevzat bey soruma neden cvp vermiyorsunuz benden sonra yazan herkeze cvp verdiniz benim soruma daha cvp vermadiniz…

    nevzat bey eğer sizde tarihe baksanız bende soruyo şubat 28 de sormuşum vede cvp şimdiğe kadar almamışım yani mart ayında sormamışım..

    bu kadarda olmaz yani yaaaaaaaaa yanıt vermenizide istemiyorum artık bu saatte sobra
    Cevapla

  59. meraba nevzat bey çalıştığım şirket 11 aylık sigortamı yatırmadı avukata durumu anlatdım.avukatım diyorki 10 aylık sigortan yatmadığı için şirket 25000 tl civarında ceza öder diyor doğrumu? peki bu şirketin ödeyeceği ceza parasını ben alabiliryormuyum nasıl oluyor bu konuda beni bilgilendirebilirmisiniz…

  60. ben 2006 ve 2008 yıllarında balıkcı teknesinde calıştım sigortam ödenmedi parayı elden aldım ve iki yıla calıştığıma dahil elimde balıkcı teknesinin kaşesi ve kaptannın onaylı belgesi var ne yapmalıyım

    • Fatih bey balıkcı teknesi vergi mükellefi ise sgk ya veya alo 170 hattına durumunuzu bildirip geriye doğru sigortanızın yapılmasını isteyin

  61. Merhaba Nevzat Bey,çalıştığım yer tarafıma herhangi bir bilgi vermeden 15.04.2014 tarihinde çıkışımı yapmış,17.05.2014 tarihinde tekrar girişimi yapmış ve 31.05.2014 tarihinde tekrar çıkışımı yapmış.Fakat ben bu işyerinde 10.06.2014 tarihine kadar çalıştım.Yani yaklaşık 1 ay süreyle sigortasız çalıştırılmış oldum.Ve Mart 2014 ayından beri de maaşımı alamadım.Bu durumda neler yapabilirim.Teşekkür ederim (sgk ya başvurdum)

  62. Merhaba Nevzat Bey, benim bir yakınım 7 yıldır sigortasız çalışıyor. Şikayetçi olsak kazanabilir miyiz, ne alabiliriz ve sigortası ödenir mi? Yanındaki arkadaşı da olacak. Bir adet de şahitleri var. Başka bir gerekçe olur mu? Kamera ve belge benzeri bir şey de yok ellerinde. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Merhaba Arzu hanım iş kanunumuz sigortasız işci çalıştırmayı yasaklamıştır fakat malesef ülkemizde kayıtdışı işci çalıştırma yoğun bir şekilde devam etmektedir yakınınız sigortasız çalıştığını ispatlayabiliyor ise Alo 1701 hattına veya sigorta müdürlüğüne şikayette bulunabilir sigorta müfettişlerinin tespitinde sigortasız çalıştığı tespit edilir ise işverene işe girişi tarihinden itibaren sigorta yapması cebri yolla sağlanır. Bu süreçte yapılması gereken;
      öncelikle sigorta müdürlüğüne şikayettir burdan sonuç alamazsa iş mahkemelerine dava cabilir

  63. merhaba bayramdan önce işe başladım 10 gün deneme süresi dediler fakat 1.5 ay sigortam yapılmadı işimin agır olması nedeniyle belirttim yapılmadı ve bende bıraktım şimdi ise içerde kş ücretmi dahi almıyorum ne yapmam gerek ?

    • Ahmet bey merhaba,
      işverenin çalışanı bir gün önceden sigortalı yapması görevlerindendir. İşvereniniz sigortasız sizi çalıştırıp maaşınızı da vermiyorsa size önerim öncelikle ihtarname ile hakedişlerinizin ödenmesini talep edin,ödenmezse sigorta müdürlüğüne şikayette bulunun

  64. Nevzat bey merhaba,

    04.11.2008 tarihinde uluslar arasi insaat firmasinda (Libya’da) ise basladim. Sigortam normal sekilde yatiriliyordu. Taki 07.12.2010 tarihine kadar. Tarafima haber vermeden, sigortam durduldu ve sadece saglik sigortasi olarak yatmaya basladi.

    Bahsi gecen firmadan 18.03.2013 (hep yurtdisinda calistim) tarihinde isten ayrildim. 832 günlük yatirilmayan sigorta primlerimi alma sansim var mi? Var ise nasil bir yol izlemeliyim. Bu arada sgkda mevzusat degistiyse eger ben ise devam ettigim icin mevzuat degisikligi beni de kapsiyor mu?

    Bilgi ve yardimlarinizi rica ederim.

    Saygilarimla

    • Merhaba,
      5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte sosyal sigorta uygulamalarında önemli değişiklikler olmuştur.5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden önce ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin sigortalılığı zorunlu değildi. Bunların sigortalıkları işverenlerin talep etmesi halinde topluluk sigortası yoluyla sağlanabiliyordu. Bu durum sosyal devlet ilkesine uygun değildi. Yurt dışında çalıştıkları için sosyal güvenlikleri sağlanmayan vatandaşların mağdur olması söz konusu olabiliyordu. 5510 sayılı Kanun ile ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin sigortalılığı kısa vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası uygulamaları açısından zorunlu hale getirilmiştir. Söz konusu uygulama uzun vadeli sigorta kollarını da kapsamış olsa idi kuşkusuz sosyal devlet ilkesine daha uygun bir uygulama olacaktı.

      Yurt dışına götürülen Türk işçilerinin zorunlu sigortalılık kapsamına alınması ile belirtilen sigortalıların prime esas kazançlarının belirlenme usulü de değişmiştir. Yapılan incelemeler sırasında bazı işverenlerin yurt dışına götürdükleri sigortalıların sigorta primlerini topluluk sigortası uygulaması devam ediyormuş gibi istedikleri miktar üzerinden ödedikleri görülmektedir. Bu durum mevzuat değişikliğinin farkında olmayan bu işverenlerin yüksek miktarlarda idari para cezasına maruz kalmalarına neden olmaktadır. Oysa 5510 sayılı Kanun ile yurt dışına götürülen Türk işçileri zorunlu sigortalılık kapsamına alınmıştır. Bu nedenle, bu sigortalıların sigorta primine esas kazançlarının da 5510 sayılı Kanun’un 80. maddesi doğrultusunda yani ödenen gerçek ücretler üzerinden hesaplanması gerekmektedir. 5510 sayılı Kanun ile topluluk sigortası uygulaması kaldırıldığından, işverenlerin yurt dışına götürdükleri işçilerin primlerini istedikleri miktar üzerinden ödene imkanları da kalmamıştır.
      Bu hususta T.C.Yargıtay 9. Hukuk Dairesi E. 2013/6178k. 2013/17934t. 11.6.2013
      DAVA : Davacı, eksik ödenen ücret alacağı, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, genel tatil ücretiyle bakiye süre ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
      KARAR : A-) Davacı İsteminin Özeti:
      Davacı, davalılarla aralarında 23.8.2002-23.1.2003 tarihleri arasında belirli süreli iş sözleşmesiyle Kazakistan Parlamento Binası inşasında çalışmak üzere anlaşıldığını ancak sözleşme süresi bitmeden işveren tarafından iş bıraktırılarak Türkiye’ye gönderildiklerini ileri sürerek, ödenmeyen ücret, fazla çalışma, hafta ve genel tatil bakiye süre ücret alacaklarını istemiştir.

      SONUÇ : Temyiz olunan kararın, yukarda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istenmesi halinde ilgiliye iadesine 11.6.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

      Benim size önerim yargıtay kararındada görüldüğü işveren sorumluluğunu yerine getirmemişse hakkınızı iddia edin fakat durumunuzu ispatlayan bilgi,belge ve şahitlerle destekleyerek dava konusu yapın

  65. Merhaba. Ben 7 yıldır sigortasız çalışıyorum yapmadığını biliyorum ve işten cıkarildim şikayette bulunup sigortamin yatmasını istiyorum karşılığında sigortam haricinde bende herhangi bir ücret alır mıyım ve sigortam yatar mı?

    • merhaba Ayşen hanım,
      sigortasız çalıştırıldığınızı ispatlamanız halinde açaçaaınız hizmet tespit davasını kazanırsanız sigortasız dönemleriniz resen sigorta yaptırılır fakat bu durum sigorta dışında maddi olarak size bir ücret ödenmesini sağlamaz

  66. merhabalar benım de bir sorunum olcak ben lise den ayrıldım benım eniştemın yanına gıtım calışmaya 1000 tl maaş verdıler ben her defasında sordum sıgortamı yapcakmısınız dıye yaparız seni sınıyoruz bıldıgınız butun amelelıklerı yaptırdılar hatta eniştem usta basıydı 1 ay bekledım yapmadılar 1 ay daha bekledım yıne yapmadılar ve agır sanayıydı 2 sonrasında cıktım işten
    bir fabrıkaya başladın mı yasal olarak 1 ay ıcınde sıgorta yapılması gerekmıyormu

    • merhaba fatih bey,
      işci çalışmaya başlamadan bire gün önce sigorta girişinin yapılması gerekir deneme süresi bile olsa sigortasız işci çalıştırmak yasaktır

  67. Merhaba Nevzat Bey yaşadığım şu sıkıntılı dönemlerde kullanıcı yorumlarını cevaplandırmanız be bizi bilgilendirmeniz inanın zor zamanlar geciren kendilerini caresiz görenlere ışık oluyor taki yorumlarınızı okuyunca bir özgüvenim gelene kadar bu adrese yazdım çünki gecenin bı saatinde yoğun olan beynim üretmiyor… öncelikle şöyle başlamalıyım bir giyim mağzasına mayıs2014 girdim çalışma saatleri 9.00 20.30 du rahatsızlıktan dolayı hastanede eşimin ssksından yararlandığımı ögrendim söyledim patrona bugün yarın ertesi gün dedi daha sonra başlattıö göremessiniz dedi aylarca bekletti tam şikayet edicez diyince kasım ayında ssk mı yatırmaya başladı geçmiş dönemide ilerde yatıracagını söyledi kesa ben bir 2014 boyunca diger arkdaşlarla beraber1 sene bu tempoda calıştık 2015 saat uygulamasına gecti biraz düzene girdi ssk ödeniyor du 2016mayıs ayına kadar mayıs ayında dükkanı birinci derecede yakınına devretmiş bize yarıma geliyor diyordu meher yakını işsizlik sigortasından yararlandıgı için 6ay yardıma diye bizi kandırdı sonra patron oldu bu süre zarfında dükkana gelip gidenlerin 3 5 ay calışanların ssk sını yapmamış şuan bile personellerinden birine işsizlik sigprtanı al 6 ay sonra ssknı ödeyim dedim indirmli sskdan yararlanmak için ki muhtemel böyle calışıyorlar düklanda olup ssksı hec başlayanlarda var ve ben patronunla abi kardeş gibi oldugumu düşünüyordum sıkıştıgı zaman elimdeki parayı kmh larımı cekip veriyordum ki verdimde taki mayıs ayında benim cıkışımı vermiş bende hala sskm var diye 1 aydaha calıştım orda ckkışımı verdiği için ayrıldım işten cıkarıldığıma dair bir kagıtta imzalamadım şikayet edixegimi söyledim maaaş bodrusu vermediğimiçin ispatlayamassın dedi ama benim şubat ayına ait 3000 tl net bodrom var elimde muhasebecisi aradıgımdada senin maaş bpdron asgari ücretten diyor yani bir kereliğine gözümü boyamak için vermişler bpdroyı anlamda aynı şartlarda ama onun ssksı devam ediyormu birincisi ben bodrom olmadıgı için ispatlayamam ancak facede instgramda calıştıgımıza dair resimlerimiz var verdiğim şahsı paralarında birini hesabına yayırmıştım knjn eatsap yazıları ben şikayet edebilirmiyim edersem ispatı ablamla esnaf uada eski müşterielrimden biri kabıl gürümü ben beler yapabilitim bemi dolandırdı maşesefgcmişe dönük sskm ödetirmiyim yarımdcı olursanız sevinirm saygılar

    • Merhaba Hülya hanım,
      yazdıklarınızı dikkatle okudum,
      sigortasız çalıştırma,
      Düşük maaşla gösterme,
      İhbarsız hizmet çıkışı gibi birçok şeyi yapmış işvereniniz
      haklarınızı elbette almak için hukuki mücadele etmenizde hiçbir sakınca yok fakat dikkat etmeniz gereken hususlar şunlar
      1- sigortasız çalıştırıldığınızı isptalamalısınız(şahitler,iş emirleri,banka tali,matları vs)
      2-Düşük maaşla çalıştırıldığınızı size verilen maaş yazısı ispatlar fakat imza işletme sahibine ait ise
      3- işten çıkışınız size imzalatılmadı hakedişleriniz ödenmedi ise
      öncelikle önerim imkanınız var ise bir iş hukuku avukatı ile görüşüp şikayet ve dava sürecini onunla yürütün bu imkanınız yoksa işyerinin baglı olduğu sgk müdürlüğüne düşük maaşla çalıştırıldığınız,sgk sız çalıştırıldığınızı şikayet dilekcesi ile şikayet edin
      noterden bu süreci anlatan ve hakedişlerinizin ödenmesini isteyen bir ihtarname çekin
      iş mahkemesine dava acın

  68. Merhabalar nevzat bey.
    Aslinda konu burdakilerle ayni ama ben yinede sormak istiyorum.
    Ben 4 bucuk aydir bir bufede calismaktayim ve sigortami halâ yapmadı. Artı iceriden benim alacagim da var ve isler kötü diye kredi cekicem falan filan diyerek beni oyalıyor. Ban hem alacagimi kurtarıp hemde odemedigi ssk primlerimi alabilırmiyim? Yada ben alacagimi alirim ssk olayi isverene ceza olarak mı gider. Ve o odeyecegi ceza bana verilirmi? He ben ne zamandan beri burda calisiyorum diye ispat olayina gelincede ben defter tutuyorum her gune ait ne almisim diye aylik olarak anlastik biz ama gunluk tarzi veriyo ama oldugununda altinda veriyo bazende vermiyo. Kisacasi benim alacagim 3 aya yakin bir maaş. BENIM NASİL BI YOL IZLEMEMI ONERIRSIN. Simdiden cok tesekkur ederim.

    • Ömer bey merhaba,
      işvereni sgk sız çalıştırdığı için alo 170 ve sgk müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz fakat bunun sonucu sadece sigortanız yapılır maaşlarınız hususunda sgk yaptırım uygulamaz bu durumu işverenle çözmeniz gerekir

  69. çok teşekkür ederim ilginiz için ben hülya nevzat bey ispat derken bu iş veren bize bodro vermiyordu maaşlarıda elden veriyordu nevzat bey digelim ben avukata verdim bu adam borclarından dolayı işyerini kardeşine devretmiş zaten benim cıkışımıda devrettiği için vermiş ben nilmeden aynı magazada başka patronla 2 ay calışmışım ssksız devrettiği için magaza kasa defterlerini evine getirdi peki iş mahkemeye cgittiği zaman o defterleri getirmek zorunda degilmi çünki giderler gelirler sadece o defterdelerdi ses kaydıyla rahat ispatlarım buda yasal degil denemedim bile fakat aynı işyerinde benle ahnı durumda olan ablam ve müdürümüzde var onların şahitliği olurmu bana bide başından beri izle calışan terzimiz ispatlamam içinde acılışta olan resimlerimiz var birde şimdi eski patronumu ve yeni patronuda şikayet edebilirmiyim sonuçta ikiside ssk sız calıştırmış tabiri caizse bunlar insanların sırtından gecinmeyi seviyorlar hünlük kasa defteri den patronu ciroyu atarken 2015 ait isinlerimizin yazıldıgı günlük satışlarımız var bu ispat olırmu ki ögrendipim kadarıyla o kızlarında ssksını yapmamış biri 1 ay digeri 7 ay calışmış bu kknuda bilgilendirirseniz sevinirim çünki biliyorsunuz ki avukata danışmam bile öasraf birde her dava için ayrı masraf ben fazlasını asla istemem heö ben gibi başkası yanmasın hemde insanların hakkı yenmesin ama cogu özel sektörde kiminin dayısı kiminin devlet memeuru tanıdıgı görmemezlikten geliniyor tekrar teşekkür ederim

    • Merhaba Hülya hanım kasa defteri resmi bir defter değildir gayriresmi tutulan bir defterdir o yüzden delil olmaz fakat şahitler ispatlayıcı resim mail iş emri gibi unsurları mahkeme dikkate alır

  70. Merhaba nevzat bey ben yaklasik 8aydir bir is yerinde calisiyorum her ay ayni bahaneyle sigortam yapilmiyor nereye sikayet edebilirim sikayet edersem neler olur ne gibi ceza oder veya bana tazminat odeyebilir mi ?

    • Ali bey alo 170 hattına veya sgk müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz sigorta müfettişlerinin tespiti sonucu işe giriş tarihinizden sigortanız yapılır

  71. Nevzat Bey Merhaba Bir iş yerinde 4 yıldır çalışıyorum iş yeri sahibi arkadaşım oldugu için güven duydum ve 4 yıldır sadece 1 aylık sigortam görünüyor ve ben işten ayrıldım bunuyeni fark ettim bu durumda ne yapmalıyım yaptığım işlemlerden sonra ne olur? durum. ve ben bu iş yerinde iki kez iş kazası geçirdim ama hastaneye gitmedim.

    ilginiz için teşekürler.

    • Merhaba,
      Sorunuzun cevabı aslında makalemde bulunmakta ama tekrar özetleyeyim
      1-işverenle konuşup sigorta hususunu çözebilirsiniz(Geriye doğru sgk nız yapılabilir veya Ödenmeyen sgk karşılıklarını alabilirsiniz)
      2-İşverenle hiç muhatap olmayıp sigortasız çalıştığınızı belgelerle ispatlayarak sgk ya,iş kura şikayet edebilirsiniz
      3-Bir avukat vasıtası ile dava konusu yapabilirsiniz

  72. Bir mekana tadilat yapmam karşılığında ortak olacagim söylendi.tadilatı yaptim.yalandan bir sözleşme yapıldı ortağız diye.sonrasında işletmeci olarak maaşla devam etmem söylendi.7.aydan bu yana ne maaş aldim nede sigortam yapıldı.daha sonra is yerine alınmaması baslandim.hakkimda asılsız şikayetler yapıldı polise.amaç beni saf dışı birakmakti.ki oylede oldu.su an is yerine giremiyorum.masraflarim boşa gitti.hemde işsiz kaldım.tam bir dolandirilicikla karşı karsiyayim.çok magdurum.yardımcı olun ne olur

    • Esra hanım merhaba,
      anlattığınız konunun bir bölümü iş hukuku bir bölümü Ticaret hukukunu ilgilendiren konular size önerim bu husus bir avukata danışın

  73. merhaba ben bir asansör şirketinde ön muhasebe diye işe alına ama ön muhasebeden çok temizlik bulaşık cay servis vb. iş yapan bir haline geldim ve ben buruya gireli 3 ay oldu 3ay içresinde aldığım maas 800 tl girdigimden beri ben ve diğer çalışanlar elden alıyoruz. sgk yapılmadı söylediğime rağmen tamam deyip geçiştirildi benim ne yapmama gerekiyor lütfen bana yardımcı olun ?

    • Merhaba İrem hanım tam gün çalışıyorsanız asgari ücretin altında çalıştırılamazsınız sigorta girişinizde çalışmaya başlamadan bir gün önce başlamalı idi durumunuzu işverenle konuşup çözüm isteyebilirsiniz veya bunu yapmayıp sgk müdürlüğüne veya alo 170 hattına şikayette bulunabilirsiniz

  74. MERHABA nevzat bey ben 2013 yılında bodrumda bir inşaat firmasında çalışmaya başladım ilk 5 gün içinde iş kazası geçirdim ama iş kazası demedimden hiç bir hak talep edemedim sonra aynı firma bana iş verdi bu seferde paramı vermedi yine hata bende güvendimiz için sözleşme yapmadım dava açarsam nasıl paramı alabilirim cevaplarmısınız lütfen saqygılar

    • Birol bey merhaba,
      bahsettiğiniz firmada çalıştığınızı şahit veya belgelerle ispatlayabilirseniz dava konusu yapabilirsiniz

  75. Merhabalar Nevzat Bey. Ben 3 aydır bir yönetici yanında çalışıyorum. Başta asgari ücret ve sigorta olacaj denilerej işe başladım ama yapılmıyor. Simdide işten çıkarılma durumum var. Sgk’ya başvurup 3 ayımın cezasını onlara cektirebilir miyim? Çalıştığıma dair elimde belgeler ve tanıklar var. Ne kadar ceza gider acaba onlara. Ve orda 2 senedir çalışan bir arkadaşımın yaklaşık 4 aydır falan sigortası yatıyor. O zamanlara ait maaş bordrosunu alıp şikayette bulunsa o zamandan yatmayan sigortasız günlerin cezası olur mu?

    • merhaba sümeyye hanım,
      şikayet etmeniz halinde sgk durumu tespit ederse işveren ciddi cezalarla muhatap olur gösterilmeyen dönem sgk ları yeniden yaptırılıp cezası ile tahsil edilir

  76. merhaba nevzat bey ben 17 yaşında küçüğüm ve bir lokantada bir hafta kadar çalıştım ve beni işten çıkardı paramıda vermedi ve sigortamıda yapmadı bende sgk ya şikayayette bulunmak istiyorum veya ne yapmam gerekir beni bilgilendirirmisiniz

    • merhaba Abdulkerim kardeşim,
      sana önerim önce eski patronuna giderek ödemeni yapmasını yoksa sgk ya şikayet edeceğini söyle ödemeni yaparsa sorun yok yapmazsa sgk müdürlüğüne veya alo 170 hattına şikayet edebilirsin

  77. merhabalar nevzat bey
    bır arkadasım markette 6 ay calıstı sonra dan ıs kazası gecırıp merdıvenlerden dustu hastaneye yattıgın da sıgortasız oldugunu ogrendı suan mahkeme acmaya karar verdı fakat esnaflardan hıc bırsekılde kendıne sahıt bulamıyor kendısının orda calıstıgını kanıtlamak ıcın nasıl bır delıl sunması gerekır yardımcı olursanız sevınırım

    • merhaba Doğan bey,
      çalışanların şahitliği, firmanın müşteri veya temas kurduğu firmaların şahitliği işle ilgili resmi mail adreslerinden yapılan yazışmalarla çalıştığını ispatlayabilir

  78. Fatma Beren Aydın

    Nevzat Bey merhaba, 2002-2005 yılları arasında bir işyerinde sigortasız çalıştım. 2005 yılı 4. ayında aynı işyerinde sigortam başlatıldı ve 2009 yılının ortalarına kadar sigortalı çalıştım daha sonra da bu işyerinden ayrıldım. 2002-2005/4. ay arasındaki yatırılmayan sigortam için ne yapabilirim? Teşekkür ederim.

    • Fatma hanım merhaba,
      Dava açma zaman aşımı süresini geçirmişsiniz bu durumda yapılacak birşey yok
      Fakat,Eğer şikayet sahibi işçi çalıştığı süre içerisinde ücretini banka aracılığıyla almışsa veya elinde işverenden/işyerinden aldığı ücretlere ait makbuz/belge varsa o taktirde mahkemeye gitmeden önce çalıştığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne şikayet dilekçesi vermesi daha uygun olur. Şikayet sonucu yapılan inceleme sonucunda, belgelere dayalı çalışmalar tespit edilip, tespit edilen çalışmaları kadar şikayet sahibine geriye dönük hizmet kazandırılabilir.
      Kuruma yapılan müracaat/şikayet sonrasında yapılan incelemenin ardından şikayet sahibine Kurumca yazılı olarak bilgi verilir. Şikayet sahibine gelen yazıda iddia ettiği çalışmalarının tespit edilemediği veya eksik tespit edildiği belirtilmişse, bu yazı üzerine şikayet sahibi 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca çalıştığı hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacağı ilâm yani mahkeme kararı ile iddia ettiği çalışmalarını ispatlayabilirse, mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları kendisine geriye dönük sigortalı hizmet olarak kazandırılır. Ancak bu şekilde açılacak hizmet tespit davasında şikayet/dava sahibinin kendisini sigortasız çalıştırdığını iddia ettiği işverenle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunu da davalı olarak göstermesi gerekir, çünkü Kurum kendisinin taraf olmadığı bir dava sonucu mahkemenin verdiği kararı uygulamayabilir. Açılacak hizmet davasında, şikayet/dava sahibinin iddia ettiği çalışmalarına ilişkin olarak elinde herhangi bir belge, delil yoksa bile en azından şahit gösterebilmelidir. Yoksa dava açmasının bir anlamı kalmaz.

  79. selam kanun mu değişti bilmiyorum ama ben 1996 dan 2000 yılına kadar sigortasız çalıştım ve firma 2001 senesin de kapandı ve o tarihler arasında benimle çalışan bir arkadaşımda vardı onu şahit göstererek şikayette bulunsak kazanabilirmiyiz

    • Merhaba Uğur bey,
      Hizmet tespit davası her zaman açılması mümkün olan bir dava değildir. Belli bir sürede açılması gerekir. Aksi halde işçinin dava açma hakkı düşer. Bu husus 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunun 86.maddesinde düzenlenmiştir.
      Buna göre; aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.
      Yani, işten ayrıldıkları yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde bu davanın açılması gerekir. Aksi halde dava açma hakkı düşer. Bir daha o dava açılamaz. Yalnız bu süre hiçbir biçimde sigortalı hizmeti bildirilmeyenler için geçerlidir.

  80. S.a nevzat abi ben 17 yasindayim 3 yildir bir cafede calisiyorum hic sigortam yatirilmamis isveren maasima benim yapmadigim zararlardan kesik atiyodu ve ben ciktim bugun ben napabilirim cok sahit var isverenin bana verdigi parayi tutan defteri var tesekkur ederim

    • Sevgili ömer,
      sigortasız çalıştığına şahitlerin var ise alo 170 hattına ve sgk müdürlüğüne şikayet bildiriminde bulun

  81. Mrb iyi günler 09.11.2015 tarihinde işe başladım fakat sgk girişim yapılmadı 23.03.2016 tarihinde işkur destekli işe giriş yapıldı 23.03.2017 tarihinde işkur desteği bitiyor normal sgk başlatılacak ve ben 31.07.2017 tarihinde evlilik nedeniyle işten çıkacağım 1 yıl 8 aylık tazminatımı alabilir miyim vermezlerse ne yapabilirm

    • Hayal hanım merhaba ,
      kıdem için ilk şart 1 yıllık sigortadır sizin işe girşinize göre 1 yıl dolmadığı için evlilik dolayısı ile resmi olarak kıdem alamazsınız bu durumda önerim işvereninizle görüşerek hakedişinizi leden alın

  82. sa. nevzat bey ben 2010ve2015 arası bi işyerınde çalıştım sıgortam asgari ücret uzerınden yatıyordu halbuki ben 2500 net alıyodum iş yerımden anlasarak ayrıldım tazmınatımda asgarı ücret olarak hesaplanıp aldım.ses etmedım ama şimdi gene aynı şirkette çalısıyorum sıgortam şimdi hiç yatmıyo 18 aydır fakat bende saglık hızmetınden faydalanmak için gss yatırıyorum güya iş ortagı olarak gırdım işe fakat hiç bir şekılde ortaklık gibi birşey resmıyette yok.ama benım bazı işyerlerınden fatura teslim alırkenki birçok imzam var ayrıca orda 18 aydır çalıştıgıma dahil şahitlerımde var. iş yerıme tazmınat ve yatırlmamış ssk larım hakkında dava acabılırmıyım neyle sonuçlanır tşkr ederım.

    • Merhaba Osman bey,
      bahsettiğiniz hususları ispatlayabiliyorsanız size önerim bir iş hukuku avukatı ile görüşüp dava konusu yapmanızdır

  83. Merhaba Nevzat Bey
    Ben bir işe başladım ve Alkollü oldugu icin 5 inci günümde ayrılmak istedim eleman bulma süresi vermek istedim lakin gerek yok bugün bırakabilirsin dediler . Bana 23 ünde en geç paramı vereceğini söyledi patron lakin bugün gittiğimde vermedi kasada para yok dedi beni 5 gün sonra belki veririm diyerek başından sağdı ve bu durum benim zoruma gidiyor . Yapabileceğim birsey var mı ? Ben haftalık anlaşmıştım ama bana daha diger elemanlaarında parasını vermedim felan diyerek kendini haklı cıkarıyor bana yardımcı olurmusunuz ?

    • Eyüp bey merhaba,
      sigortanız başladığınız gün başladı ise noterden ihtarname ile çalıştığınız dönemin ücretinin ödenmesini isteyin

  84. Merhaba nevzat bey. Benim bir sahis sirketim var 4 ay oldu acali. Ayni ofisi kullanan arkadasim. Kendi isini yapmasina ragmen. Beni dava edecegini soyledi. Benim calisanim degildi bundan dolayi ceza alirmiyim

    • Merhaba Bülent bey,
      arkadaşınız neden dava ediyor veya şikayet ediyor anlamadım açıkcası ama aynı adreste bağımsız bölümlerde olmak üzere birden fazla işletme vergi mükellefi olabilir ve iş yapabilir bunu gerekce göstererek şikayet edeceğim diyorsa sorun yaşamazsınız

  85. Ben geçen hafta pazartesi ise basladik eşimle birlikte çalıştığımız yer çok tehlikeli testerelrin başında çalışıyoruz bize sigortamizin basladigini söylediler ama girişi bile olmamış şikayet etsem tazminat alabilir miyim sorduğumuzda başlarını söylediler

    • Muhammed bey merhaba,
      sigortasız çalışmanızı şikayet edebilirsiniz tabiki fakat önerim işinizin tehlikeli ve kaza riski olduğunu işvereninize öncelikle söyleyerek sigorta girişinizin yapılmasını sağlamanız daha doğru. Şikayet halinizde durumunuzu ispatlamak kaydı ile yeni işe girdiğiniz için sadece ödenmemiş sgk primlerinizden işci paylarını talep edebilir ihbar tazminatınızı alabilirsiniz

  86. Nevzat bey merhabalar.
    Eşim 4 aydır bir mobilya firmasında çalışıyordu.31.12.2016 tarihiyle işten ayrıldı. Bu 4 aylık sürede sigortası yatırılıyor diye söylendi fakat işten çıktıktan sonra fark ettik ki başladığı tarihten bu yana hiç bir sigorta girişi yapılmamış. Yalnızca 01.12.2016 tarihli sigorta girişi ve 31.12.2016 sigorta çıkışı gözüküyor. 2 aylık alacağımız maaşı da duruyor. Ayrıca sigortasını yatırmayan vatandaşın ortağından da 2016 şubat ayından kalan alacağımız var. Onu da henüz alamadık. Eşim şuan görevde olduğu için bu konularla benim ilgilenmem gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    • Sevda hanım merhaba,
      eşinizin sigortasız çalıştığı dönemleri ispatlama şansına sahipseniz hizmet tespit davası açabilirsiniz davayı kazanmanıoz halinde sigortasız dönemlerin sigorta yapılmasını bu yolla sağlayabilirsiniz

  87. merhaba nevzat bey amcam 1980li yıllar da köy okulunda 21 sene hademelik yapmiş fakat bu çalıştığı dönem içerisinde hiç bir şekilde sigortası yatmamis ve gözükmüyor amcam engelli bu durumda ne yapmamız gerekiyor

  88. merhaba nevzat bey 1984 yılında işe girdim sigorta yapacağız deyip yapmadılar 2007 yılına kadar çalıştım en son yine sigorta olmadığım için tartışıp işten ayrılmıştım benim durumum zaman aşımı olmuşmudur ne yapmalıyım teşekkür ederim

    • İsmet bey merhaba,
      Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenilen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde açılması gerekir.506 s. SSK. m. 79/8) Ayrıca 5510 sayılı Kanun’un 86. maddesinin 9 ‘ uncu fıkrasına göre aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır. Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere hizmet tespit davalarının açılabilmesine ilişkin olarak hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıllık bir süre öngörülmüştür. Söz konusu beş yıllık süre hak düşürücü bir süredir. Zamanaşımı değildir.

  89. Sigortami geriye dönük ara ara 3 yıl kesmişler bunu öğrendiğimde işten çıktım ve dava açtım işi feshi ettim ama hakkımda iftira attılar işyerinin huzurunu bozmak patrona iftira diye sigortami hak edebilirmuyim geriye dönük yaptırabilirler mı 37 ay için ne kadar ceza öderler 11 senelik tazninatimida vermediler bu ne kadar tutar

    • Selma hanım merhaba,
      çalıştığınız halde sigortanız ödenmemişse bunun için hizmet tespit davası açmanız gerekir davayı kazanırsanız işveren o dönemleri cezalı olarak ödemesi gerekir şu kadar ceza yer demem yanlış olur hesaplamak gerekir ciddi cezalar yiyebilir

  90. Merhaba Nevzat Bey
    Benim Durumum Biraz karışık
    Kısaca şöyle özet geçeyim
    2015 -Şubat ayında ise başladım
    ( Elimde İş Yerine Ait O tarihli Belgeler Mevcut İrsaliye Resimleri İmzam Vs )
    2015 8. Ayda sigorta girişim olmuş ve 2016 ocak ayında çıkışımi yapmışlar Ben bu durumu dün öğrendim ve işi bıraktım
    Maasimi hep elden aldım bankaya birşey yatmadi ve işten çıkarken birşey imzalamdim 2 senelik izin hakkım kullanamadım hergün 11 saat çalışıyorum ve yaklaşık olarak 1 Seneden Fazladır ekstradan 4 saat 5 saat fazladan mesaiye kalıyordum ( Fakat mesaiye Kaldığımı ispat edemem )
    Elimde o tarihler arasında o şirkette çalıştığıma dâir irsaliye resimleri imzam adım vs var
    Durumum Kısaca Boyle
    Size Sormak İstediğim
    Bu Durumda Dava açıp Şikayetçi olabilir miyim
    Şirketten Tazminatını Ssk Haklarımı Alabilir miyim
    Ve Şirkete Ağır Cezalar Verdirebilirmiyim ?
    Elimde Şirkete Ait Faturasız İrsaliye Resimleri Var Delil Olarak Bunları Dava Açmak İçin Kullanabilir miyim ?
    Değerli Cevabınız İçin şimdiden Teşekkür Ederim .

    • Bekir bey merhaba,
      hizmet tespit davası açabilirsiniz davayı kazanırsanız sigortasız dönemlerini işveren yeniden cezalı olarak beyan etmek zorunda kalabilir. Önerim belgelerinizle bir iş hukuku avukatı ile görüşün

  91. Merhaba

    Ben stajer olarak muhasebe bürosuna başladım ve staj bitti burda devam et seni sevdik dediler tamam dedim ama tam 1.5 sene sigortamı yapmadı elimde 1.5 senelik değilde mükellefin 11 ay önceki sigortasız olduğum 11 ay önceki mükellefin bana verdiği vekaleti buldum bu vekalet delil olarak yeter mi ? birde bundan öncekini nasıl ispat edebilirm ayriyetten asgari ücretten az çalıştıyor hala başladığımdan belli bunlarlar ilgili nasıl bir yol izlemeliyim..

    • Merhaba Burak bey,
      önerim öncelikle durumunu patronunla konuş ve sigortanı yapmasını istemeni öneririm.
      Yok ben haklarımı yasal yolla arayacağım diyorsan o zaman sigortasız çalıştığını sgk ya şikayet edebilir veya hizmet tespit davası acabilirsin

  92. Merhaba Nevzat bey. Ben 07 mayıs 1999 yılında bir avukat bürosunda çalışmaya başladım. Bana 2-3 ay çalış sen bizden biz senden memnun kalırsak sigorta yapacağım dedi av. Aradan 3 – 4 yıl geçti ssk yapmadı bi kaç kez sigorta talep ettim bugün yarın oyaladı en sonunda sigorta yapamayacağını şimdi yapsam ileride ödeme imkanım olmazsa sigortanı ödemeyi bırakıyorum demek istemiyorum dedi. Yaşım itibari ile sigortanın önemi bilmediğim için önemsemedim.. sigortasiz işçi calıştırıyor diye ihbar yapılmış 2013 Ağustos ayında işyerine sgk dan müfettişler geldi .. Bana ev alacağım sana sen 1 yıl dır çalışıyorum diyeceksin dedi bende öyle dedim. Tutanak tutuldu 1 yıl geriye yönelik primlerimi ödedi. . 2014 temmuzda işyerini başka biyere taşıyınca işten ayrılmam gerekti çıktım.. Ev almadı haklarını ödeyeceğim dedi ödemedi. Bende araştırdım mahkemeye dava açabilirsin dediler.. 4 aralık 2015 de ilk önce ihtar çektim . Görüşelim anlaşalım dedi görüştük ev alacağım sözüm geçerli dedi. Bende ev istemiyorum yasal haklarımı istiyorum dedim tamam sgk ya dilekçe vereyim dedi…. 31 Aralık 2015 günü gittik sgk mud. ne 1999 dan 2012 Ağustos ayına kadar primleri ödemek istiyorum diye dilekçe ve evrakları verdi.. imzamı taşıyan evrak tanıklar hazırlamamızı sgk müfettişleri tarafından çağrılıp soruşturma olacağı söylendi. Fakat bugün oldu ne gelen ne arayan yok.. sizden ricam bu durumda ne yapmalıyım. Mahkemeye dava açsam olurmu… şimdiden çok teşekkür ederim

    • Meryem hanım merhaba,
      işvereniniz anladığım kadarı ile sgk bildirimleri için müracat etmiş size önerim öncelikle bu müracatın sonuçlanıp sonuçlanmadığını sgk dan kontrol edin düzeltme bildirimleri yapılmamış ise o zaman hizmet tespit davası hakkınız var dilerseniz bu hakkınızı kullanabilirsiniz fakat buradada zaman aşımı süreleri vardır o süreleri kaçırmayın o yüzden biran önce durumunuzu netleştirin

  93. Selamun aleykum hayirli aksamlar ben insaatda 10 ay calistim is sahibiyle sozlesme yaptim sigorta yapacagina dahi ama sigortami hic yapmadi sikayet etsem ne olur cevap verirseniz sevinirim tesekur ederim simdiden iyi aksamlar

    • Cemal bey merhaba,
      sözleşme ile çalıştığınız işyerinde çalıştığınızı ispatlayan belge veya şahidiniz var ise dilekce ile sgk ya şikayette bulunabilirsiniz

  94. Merhaba, cevabını bulamadığım basit bir sorum olacak size.. Tam emin olmamakla beraber 2007 yılı sonuna dogru lise stajımız başladığı donem okulumuz bizlerden sigortamızın yapılabilmesi icinin gerekli bir seyler istemislerdi o donem simdi hatırlayamıyorum ve sonucunda da butun arkadaşlarımıza pembe, uzerinde resimlermizin bulundugu kucuk bir karton vermişlerdi hocalarımız onu kaybetmemeizi sigorta girislerimizin yapıldığını söylemişlerdi sigorta numaramız vardı uzerinde. Simdi benim merak ettigim sigorta girisim var ama yatırılmış herhangi bir para yok ben kendim o parayı yattırsam bir fayda saglayabilir miyim uzerinden çok zaman gecti ama para yatırılmadı ben hicbir iste calısmadıgımdan

    • Merhaba Özge hanım,
      Meslek Liselerine,MYO yada Üniversitelerce teknik yada diğer alanlarda zorunlu staj dönemlerinde ,Sosyal Güvenlikle yasal gereklilik nedeni ile tanışmış oldunuz.Adınıza yapılan SGK girişlerinden dolayı bir Sigorta numarası verildi.SGK giriş tarihiniz görülse de, sigortalılık günleriniz ve primleriniz görülmez.Staj döneminde iş kazası ve meslek hastalığı için prim ödenir. Sigorta literatüründe buna “kısa vadeli sigorta” denir. Staj yapan öğrencinin; staj süresinde iş kazasına uğraması veya yaptığı işten dolayı hastalanırsa tedavi giderlerinin karşılanmasını, ayrıca raporlu olduğu dönemlerde iş göremezlik geliri almasını sağlıyor. Emeklilik içinse malullük, yaşlılık, ölüm sigortası olarak adlandırılan “uzun vadeli sigorta” primi ödenmesi gerekir. Staj döneminde sigorta yaptıran bir kişinin emeklilikte dikkate alınabilecek sigorta başlangıç tarihi, fiilen bir işte sigortalı çalışmaya başladığı tarih olarak kabul edilir. Staj sigortası ne sigortalılık başlangıcında ne de emeklilikte dikkate alınır

  95. Merhaba,

    2016 Kasım ayında başlamış olup 8 aydır aynı şirkette çalışıyorum fakat hiç bir şekilde önceden haber verilmeyip şirketin yeni çalışan alması nedeniyle işten bu ayın sonunda yani 2017 Mayıs ayının sonunda çıkartıldım ve sigorta girişiminde 1,5 ay önce yapıldığını söylediler ihbar tazminatı alabiliyor muyum ? Bu durumda ne yapmalıyım ? Teşekkürler

  96. Ben issizlik maasi alirken garson olarak bir ise basladim sigortam yapilmalmadigini issizlik maaslarim yattinca farkettim sonrada bunla ilgili sikayette bulunucagimi ogrenen patronlarim iftira atarak isten cikarttilar sikayette bulunacagimi soyleyince tehtitte bulundular maas alirken ise basladin bildirimini yapmdn hem bize bisey olmaz sen ugrasirsin bizim heryerde tanidiklarimiz var diye fazla mesailerimide odemediler ama isyerinle hicbir sozleem belgem yok kameralarn kayitlari ve uzerinde oyun yapmazlarsa calisma cizelgelerin ve musterilerden sahitlerim var ne yapabilirm

    • Ela hanım,
      bahsettiğiniz durum ülkemizde birçok kişinin malesef yaşadığı bir durum.
      sigortasız çalıştırılmanızı sgk müdürlüğüne yazılı olarak veya alo 170 hattına yapabilirsiniz

  97. Merhaba ben biyerde 28 sene calistim sigortamin ortalama 18 senesi odenmedi hakkimi nasil ariyabilirim

    • Ferdi bey merhaba,
      sigortasız çalıştığınız süreleri ispatlayabiliyorsanız şu yolu takip edebilirsiniz
      noterden ihtarla sigortanızın ödenmeyen kısmının ödenmesi talebi,
      iş hahkemesine hizmet tespit davası,
      tazminat davası açabilirsiniz.

  98. merhaba, sistemi bilmedğim için sorumu mazur görün bir kaç ay part time çalışmak istiyorum. sigorta yapmaları zorunlu mu? zorunluysa tabii yapılsın ama Ben yetim maaşi alıyorum sigorta yapılırsa kesilir. bunun için zorunlu olup olmadığını soruyorum

    • çalışan herkesin sigortalı olması zorunludur sigorta yapılmadan çalışılması kayıtdışı çalışmadır bu yasak ve cezayı gerektiren bir haldir

  99. nevzat bey merhaba uc ay once cıkarıldıgım ıs yerınde 5 yıl calısmaktaydım agı ıle bırlıkte 2750 tl maas alıyordum yanlız burada sonusmama ragmen farkını kendım odeyım dememe ragmen ıs yerı benım sıgortamı yukseltmedı ve herkez o sekılde odenıyor burada dını bayramların harıcınde ne bır tatıl nebır mesaı aldık engellı cocugumdan dolayı vergı ındırımı hakkım vardı onu da kullanamadım sıgortam dusuk yattıgı ıcın benım sıkıntım su ben ısten cıktıktan sonra kasık fıtıgı amelıyatı oldum bu da ısle alakalı zorlamadan dolayı ve hala agrılarım var calısmıyorum ben ısten ayrılırken 5 yıllık tazmınatımı aldım ama yukarda yazdıgım resmı tatıller yıllık ıkramıyeler ve 45 saatten fazla calısmalarımın hepsı onlara kaldı sıgorta da dahı benım bu konu uzerıne ne yapmam gerekıyor yada bırsey yapabılırmıyım

    • Merhaba Seyit bey,
      eger fazla çalışma,düşük maaş ödenmesi,mesai gibi haklarınız olduğunu ispatlayabiliyorsanız
      size önerim bir avukatla görüşün buna ekonomik durumunuz uygun değilse noterden ihtarla bu haklarınızı talep edin ödenmemesi halinde dava konusu yapın

  100. Merhabalar iyi günler ; ben 4 Mart’ta işe başladım bugün ayın Nisa’nın 12si benim hala sigortamı yapmadılar hadi dedim 2 hafta denerler diye hala yapmadılar sigorta parasını da vermediler benim şuan ne yapmamm gerekir çünkü zaman boşa gitti bana yardımcı olur musunuz ?

    • Merhaba Melten hanım,
      5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, deneme süresi de dahil işçinin işyerinde işe başladığı andan itibaren Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmiş ve sigortasının başlatılmış olması gerekir. Bu işlem “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” verilerek yapılır. 5510 sayılı Kanunun 8 inci maddesi ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 11 inci maddesi uyarınca, bazı istisnalar hariç sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç işçi işyerinde işe başlamadan bir gün önce verilmesi gerekir.
      SGK durumu(sigortasız çalıştığınızı) tespit ederse işverene cezai yaptırımlar uygular.Önerim işvereninizle sigortanızın yapılması hususunu konuşun yapılmıyorsa yasal hakkınız olan sgk müdürlüğüne durumunuzu dilekce ile bildirin sigorta müfettişleri durumu tespit ederlerse işe başladığınız günden cezalı sigortanız yaptırılır

  101. Merhaba
    Ben 2 senedir, boşanıp, 2 çocuğun vekaleti aldığım için, tam zamanlı işte çalışamadığım için, part-time (yarı zamanlı) bir şirkette çalışıyorum. Yarı zamanlı olduğu için sığortam yapılmadı. Her ayın 5-7 arası hesabımıza maaş alıyorduk. Fakat en son maaş 13 mart yatırılmış. Oda şubat ayın maaşı. Şimdi Nisan’ın 26 fakat maaş konusunda bizi hergün oyalıyolar. Ben bu durumda ne yapabilirim? Yardımınız için teşekkürler

    • Merhaba Havva hanım,
      İşçinin sigortalılık hakkı, işverenin birincil yükümlülüklerindedir. Kayıt dışı işçi çalıştırmak suçtur ve hem işçi haklarının gasp edilmesi hem de ülke ekonomisine zarar verilmesi anlamını taşır. Yasa, sigortasız işçi çalıştıran işveren hakkında uygulanacak ceza ve yaptırımları belirlemiştir.
      SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVEREN NE KADAR CEZA ÖDER?
      -Bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü olanlara sigortasız işçi çalıştırdığından dolayı (1yıl için 1sigortalı) 38 asgari ücret yani 2019 yılı için 97.204 TL ceza verilir.
      -Diğer defterleri tutmakla yükümlü olanlara sigortasız işçi çalıştırdığından dolayı (1 yıl için 1 sigortalı ) 32 asgari ücret yani 2019 yılı için 81.856 TL ceza verilir.
      -Defter tutmakla yükümlü olmayanlara sigortasız işçi çalıştırdığından dolayı (1 yıl için 1 sigortalı) 29 asgari ücret yani 2019 yılı için 74.182 TL ceza verilir.
      SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVEREN NASIL ŞİKAYET EDİLİR?
      Sigortasız işçi çalıştıran işvereni Alo 170 hattında yetkili mercilere şikayet etmek mümkündür.
      Ayrıca http://www.alo170.gov.tr/yeni_bildirim.php adresindne online şikayet de mümkündür.

  102. Merhaba 2005-2009 yılına kadar çalıştığım yer sigortamı göstermemiş. bunu yeni öğrendim. 4yıl boyunca yıllık izin ve tazminatımı almadım .bunun yanı sırada primim yatmadı .bunu nasıl tedarik edebilirim.

  103. Merhaba Nevzat bey yaklaşık 75 gundur çalışıyorum iş veren sigortami yapmadı halen şikayet hakkım var mı şikayet etsek olumlu bir sonuç alabilirmiyim

    • Merhaba Murat bey,
      işcinin sigortasını çalışmaya başlamadan bir gün önce yapmak yasal zorunluluktur hala sigortanızın yapılmaması işvereni mesül kılar işverenizle konuşup sigortanızın yapılmasını talep edin olumsuz yanıtta sgk müdürlüklerine müracat edebilirsiniz ve telefon şikayetinde bulunabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir