Ana Sayfa / Bilişim / Web Sitesinden Satışa Aracılık Yapan Firmaların İşleyişi

Web Sitesinden Satışa Aracılık Yapan Firmaların İşleyişi

nevzat-erdag-407-web-sitesinde-satis-yapan-firma

Bilişimin hızla hayatımızın her anını kapladığı bir dönemde alışveriş anlayışlarımız da değişmektedir. Artık mağazalara gidip ürünleri görerek alma zahmetine katlanmak istemeyen birçok kişi web sitelerinden alış veriş yapmaktadır. Bu da, artık hayatımıza sanal mağazaların girmesi anlamına gelmektedir.

Peki, internet sitesi üzerinden üyelerine alışveriş yapma imkanı sunan, web sitesi üzerinden müşteri ve satış yapan işletmeyi buluşturarak aracılık hizmeti veren web sitelerinin vergilendirilmesi nasıl olacaktır?

Bu sorunun açıklamasına geçmeden, bu web sitelerinin çalışma şekillerine biraz bakmak gerekir:

  • Mal tedariği yapan bazı firmalar, verdiği hizmet veya sattığı ürünün fiyatında ıskonto yaparak, söz konusu ürünleri fırsat ürünü haline getirip, iş ortaklığı yapmaktalar.
  • Satışa aracılık eden firmalar, fırsat ürünlerine ait reklam mailleri ve yazılı açıklamaları içeren reklam sayfasını web sitesinde yayınlayarak, üyelerine her gün düzenli bilgi göndermektedir. Ancak talep oluşturmak için verilen bu reklamlardan sabit bir reklam bedeli almamaktalar.
  • İş ortağı ile online mağaza arasında yapılan sözleşme gereği, kampanya süresi içinde satın alınan fırsat kuponlarının bedelinin üyelerden web sitesi üzerinden online satış yapan web sitesinin şirketine ait sanal POS cihazı ile tahsil etmekteler.
  • Bu tutar üzerinden verilen aracılık komisyon bedeli düşülerek, kalan tutar işletmeye havale edilmekte ve komisyon bedeli için iş ortağı adına fatura düzenlenmektedir. İş ortaklığı yapan firmalar da web sitesi üyelerine mal satışı veya hizmet ifası esnasında fatura düzenlemektedir.
  • Web sitesi üyelerine, siteye yeni üyeler kazandırarak alış veriş yapmalarını sağlamaları halinde, bu üyelere sanal ortamda “Artı para” adı altında sadece web sitesi üzerinden alışveriş için kullanabilmesine olanak sağlayan sanal para vererek, teşvik etmekteler.

Kısaca çalışma şekillerini tarif ettiğim, internet üzerinden gerçekleştirilen bu işlemlere ilişkin belge düzeni ve vergi kanunlarımız açısından uygulamasının nasıl olacağı hususunu anlatabiliriz.

Makalenin devamını aşağıdaki link’ten “Web Sitesinden Satışa Aracılıkta Vergitakip edebilirsiniz.

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Elektronik Defter Genel Tebliğinde Değişiklik Yapıldı!

Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5)  08/11/2024 tarihli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir