Ana Sayfa / Bilişim / Zamane Mesleği İnternet Girişimciliği

Zamane Mesleği İnternet Girişimciliği

230İnternet girişimciliği “risk alarak, yaratıcı ve/ya da yenilikçi çözümler geliştiren ve bunları iyi yönetimle birleştiren yeni ya da mevcut kuruluşların asıl is alanları dışında, internetsiz var olamayacak şekillerde ekonomik aktivite veya sosyal fayda yaratma ya da geliştirmeleri” olarak tanımlanmaktadır.

İnternet girişimciliğinin diğer girişimcilikler den 3 önemli farkı vardır:

  • düşük başlangıç sermaye gereksinimi,
  • düşük işletme giderleri ve
  • geniş pazarlara erişim olanağı sağlaması.

Bu faktörler sonucunda internet girişimcileri diğer alanlardaki girişimcilere kıyasla çok daha hızlı ve daha az sermaye ile büyüme fırsatı elde ederler.

Buna bir örnek olarak, yurt dışında perakende sektöründe faaliyet gösteren bir internet mağazası ile fiziki mağazanın ana işletim giderleri karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmaya göre de e ticaret yapan girişimcinin fiziki mağaza işleten bir girişimciye göre kira bedelinin ve diğer giderlerinin daha düşük olmasından dolayı daha avantajlı olduğu da aşağıdaki grafikte net bir şekilde görünmektedir.

kıyaslama

İnternet girişimcisi, daha düşük maliyet ile daha geniş kitlelere girişimini ulaştırma imkanına sahiptir. Bu konuda yapılan araştırmalarda günümüz insanın artık online alışverişe daha sıcak baktığını göstermektedir. İnsanların online alışverişi daha fazla tercih etmesi internet girişimciliğini de pozitif yönde etkilemektedir. İnternet girişimciliğinin artması da toplumu hem sosyal, hem ekonomik hem de istihdam alanında fayda sağlamaktadır.

İnternet girişimciliği, eskiden insanların düşündüğü bilgisayarların insanların ekmek parasını ellerinden alacağı, iş gücünün ortadan kaldırılacağını, sektörel işsizliğe yol açacağını söyleyenlerin aksine  yeni sektörler ve alanlar yaratarak istihdama olumlu katkı sağlamıştır.  İnternet girişimciliği sayesinde lojistik, depolama, çağrı merkezleri ve kargo şirketleri gibi yan  iş kolları da büyüme olanağı yakalamıştır.

İnternet girişimin, her hangi bir mekana bağlı olmadan online olarak da gerçekleştirilebilir olmasından dolayı; engelli ya da kırsal kesimde ki kişinin de iş gücünün girişimde kullanılmasına olanak sağlar.  Bu sayede internetin olduğu her yerde kişi durumuna bakılmaksızın online olarak çalışıp istihdama katkı sağlayabilir. Ülkemizde de internet girişimciliğinin bu doğası İstanbul Kalkınma Ajansının ve Kalkınma Bakanlığının desteklediği Türkiye Beyazay Derneğinin yürüttüğü “Engelsiz E-ticaret” gibi projelerle desteklenmektedir. Örneğin; bu proje kapsamında engelli girişimcilerin e-ticaret hakkında eğitilmesi ve e-ticaret sektörüne kazandırılması amaçlanmıştır. İnternetin her yerden ve özgürce ulaşılabilen “açık” doğası toplumun her kesiminden insanlar için girişimcilik anlamında bir fırsat eşitliği yaratmaktadır. Bu da internet girişimciliğini daha da tetikler.

Türkiye’deki internet girişimciliğinin durumu 2 şekilde analiz edilmiştir:

  1. İnternet Aktivitesi
  2. Yapıtaşları Bazında İnceleme

İnternet aktiviteleri 4 ana başlık halinde incelenir:

  1. E ticaret
  2. İçerik
  3. İletişim ve sosyal ağlar
  4. Arama

Yapı taşları bazında  incelendiğinde de

  1. Finansman ve destekler
  2. İnsan Kaynağı
  3. Kültür
  4. Mevzuat

Bu yapı taşları incelendiğinde Türkiye’nin gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğu, en önemli açığın finansman ve destekler, ve insan kaynağı olduğu görülmektedir. Finansman ve desteklerde internet girişimciliğinin temel destekçisi olan melek yatırımcıların ve girişim sermayesinin ülkemizde ancak son yıllarda geliştiği ve diğer ülkeler ile kıyaslandığın da göreceli olarak küçük olduğu görülmektedir. Devlet destekleri de genel olarak girişimcilik temalı olsa bile internet girişimcilerinin kullanımına da açıktır. Öte yandan devlet tarafından teknoparklarda sağlanan vergi teşviklerinden ARGE yapmadıkları ve teknoparkların doluluğu sebebiyle sınırlı sayıda internet girişimcisi yararlanmaktadır. İnternet girişimcilerine önerimiz hızla gelişen bu alanda sadece teknik olarak gelişmeye odaklanmadan devletin ve ilgili kurumların desteklerini de mutlaka araştırın ve sadece işinizde iyi olmanın yetmeyeceği işletmenize de hakim olmanız gerektiğini unutmayın.

 

Bazı verilerde kullanılan kaynak: Kalkınma Bakanlığı 2013 İnternet Girişimciliği ve E – ticaret raporu

Hakkında nevzaterdag

Check Also

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS)

Yolcu Eşya / Tehlikeli Madde Taşımacılığı Terminal İşletmeciliği Kargo Benzer YazılarKırsal Kalkınmaya Ciddi Destekler Geldi …

2 yorumlar

  1. Harika bir yazı olmuş. elinize sağlık

  2. Internet girisimlerinin alt yapisi guclu olmali yaptigi iste ileriye donuk yeniliklere ve arge calismalarina onem vermeli kaliteli is yapmali yatirim yapmali

    Bircok internet girisimcilerinin basarisizliklarini gorduk basarili olan 10 tane ise basarisiz olan 100 tane insanimiz hemen para kazayim da nasil olursa olsun mantigiyla hareket ederse sonu husran olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir